Papin egzorcist: "Primamljiv spoj Da Vincijevog koda i Egzorcista"

Screenshot: YouTube

UPUTITE se na jezovito putovanje s Papinim egzorcistom, novim filmom australskog redatelja Juliusa Averyja, poznatog po filmu Operacija Overlord. Ovaj nadnaravni horor-triler inspiriran je istinitom pričom o ocu Gabrieleu Amorthu, glavnom egzorcistu Vatikana, kojeg glumi oskarovac Russell Crowe, te otkriva stoljećima staru zavjeru koja povezuje demonsku opsjednutost i Katoličku crkvu. Glumačka ekipa uključuje i Daniela Zovatta, Alex Essoe i Franca Nera.

Zanimljiv zaplet filma

Uvod nam prikazuje Amortha kako u crnom svećeničkom odijelu vozi Vespu na putu prema malom talijanskom selu u kojem je navodno došlo do demonskog opsjedanja. Amorth istragom utvrđuje da u pitanju nije opsjedanje, već psihički poremećaj. Budući da većina njegovih slučajeva završava tako, Vatikan počinje smatrati njegovu poziciju nepotrebnom i premišlja se oko toga treba li je ukinuti ili ne.

No stvarna opsjedanja znaju iskočiti tu i tamo, a jedno od njih je opsjedanje dječaka Henryja (Peter DeSouza-Feighoney) u španjolskom samostanu koji je naslijedila njegova majka Amy (Laurel Marsden). Istraživanjem demonskog opsjedanja u Kastilji Gabriele Amorth otkriva skrivenu zavjeru koju je Vatikan dugo pokušavao zataškati. Zaplet vodi gledatelje na vožnju prepunu neizvjesnosti, tajnovitosti i užasavajuće atmosfere.

 

Usporedbe s Da Vincijevim kodom i Egzorcistom

Moviehole je prozvao film Papin egzorcist očaravajućom mješavinom Da Vincijevog koda i Egzorcista, piše portal What’s on Netflix. Napeta radnja filma i simpatična izvedba Russella Crowea navedeni su kao glavni razlozi za gledanje ovog jezovitog remek-djela.

Miješane kritike

Iako se Papin egzorcist našao na meti kritika, na Rotten Tomatoesu ima uglavnom pozitivnu ocjenu od 64%. Neki kritičari su naveli: "Ništa od ovoga ne bi trebalo funkcionirati, ali film se ipak uspijeva izvući, što dokazuje da Svevišnji doista djeluje na tajanstvene načine."

Međutim, drugi su bili malo oštriji: "Ako ovaj histerični šund ima dušu, Crowe ju jedva spašava."

Brojni kritičari slažu se da Croweova gluma spašava film. Variety piše da Crowe u liku oca Amortha uspijeva spojiti muževnost i kredibilitet sa sarkastičnom ironijom.

Premijera filma Papin egzorcist i dostupnost na Netflixu

Papin egzorcist pušten je u hrvatska i većinu europskih kina 6. travnja, dok u SAD-u izlazi tek 14. travnja. Za one koji preferiraju streaming platforme, pretplatnici Netflixa moći će gledati film u roku od pola godine do dvije godine nakon premijere u kinima, ovisno o državi u kojoj se nalaze. U SAD-u bi trebao biti dostupan najkasnije krajem godine, dok će u Belgiju i Grčku doći tek za dvije godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.