CHEF Mario Mandarić, jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, objavom da je postao službeni vlasnik žigova Kult Plave Kamenice i Plava Kamenica izazvao je komešanje na domaćoj gastronomskoj sceni.
Tko je Mandarić?
Mario Mandarić rođen je 21. rujna 1991. u Splitu. Odrastao je u Omišu, gdje je nakon osnovne škole upisao kuharsku školu. Iskreno nam je rekao da su ga toj školi privukli prijatelji koji su je upisali, ali i priče o ogromnim plaćama koje kuhari imaju u velikim restoranima.
"Profesorica iz kuharstva me je srušila na godini i rekla mi da nikad neću biti kuhar. Onda sam se ispisao iz škole", rekao nam je jednom Mandarić, koji se bacio na kuhanje kada se ispisao iz škole.
"Počeo sam besplatno raditi po restoranima okolo da naučim osnove, a onda sam se javio za posao na jednom kruzeru koji ide od Splita do Dubrovnika. Bila je dobra plaća, a brod ide tjedan dana od Splita do Dubrovnika. Razmišljam, ako i ne zadovoljim, neće me baciti u more. Ipak, zadovoljio sam i tu izdržao cijelu sezonu. To je bilo kad sam imao 17 godina", kaže.
"Tako sam, usput, zavolio kuhati", govori.
"Nikad nisam htio biti pomoćni kuhar. Bila je to velika greška. Trebao sam završiti tu školu i proći neke osnove. Znao sam doći u restoran i praviti pjene i emulzije, a nisam znao napraviti bešamel i juhu. Ipak, gurao sam se uvijek da naučim što više", dodaje.
Imao pop-up u Tajlandu
Mandarić se profilirao radeći na više kontinenata. Nakon što je odradio nekoliko sezona na Jadranu, turistički je otputovao u Tajland sa 600 eura u džepu. Putovanje je završilo tako da je otvorio restoran u uvali gdje nema kuhinje, ali ni struje i vode.
"Otišao sam turistički 20 dana i tamo upoznao tipa koji je kuhao za National Geographic i one koji glume da preživljavaju. To mi je bilo 'wooow - ovi lažu'?! On mi je rekao za jednu uvalu u Tajlandu gdje nema vode i struje, gdje živi skupina od 200-300 stranaca koji tamo žive kao hipiji, odnosno bježe od neke stvarnosti. Taj tip i ja smo jednom išli na party u tu uvalu, on je izgubio novčanik, a trebao je kupiti kartu za Aljasku. Tako smo došli na ideju da napravimo večeru za te ljude u uvali, računajući da će doći tridesetak ljudi koji će platiti i tako mu osigurati kartu", pričao je Mandarić o početku projekta.
"Imali smo jedno plinsko kuhalo u tom smještaju. Napravili smo osam sljedova za 20 ljudi, a došlo ih je više od 100. Onda smo skužili da možemo zaraditi novac. Vratio sam se na Brač odraditi sezonu, a potom ponovno otišao na Tajland. Prvo smo kuhali u bungalovu, a onda smo iznajmili objekt na plaži napravljen od bambusa i to je postalo jako popularno, pogotovo među zvijezdama, jer ih nitko nije mogao vidjeti", prisjećao se.
Tamo je ostao nekoliko godina. Radio je na turističkoj vizi, povremeno se vraćajući u Hrvatsku. Tih godina u Hrvatskoj se pisalo da mu je policija u Tajlandu pronašla drogu.
"Zemlja na kojoj sam držao restoran na Tajlandu je pripadala tipu koji je od mene tražio novac, a zauzvrat mi je dao sigurnost. Nikad mi nije došla policija, jer je on to garantirao. To je bio ilegalan restoran, jer sam bio na turističkoj vizi. Ja sam se na početku bahatio jer sam bio dijete iz Splita i nisam to htio plaćati, a onda sam naučio lekciju. Jednostavno mi je zaprijetio da će policiji reć da je kod nas pronašao hašiš, a kazne za drogu na Tajlandu su drakonske. Nakon toga sam mu počeo davati 200-300 eura od svake večere i sve je bilo u redu", tvrdi Mandarić.
Nakon što se oprostio s Tajlandom, odlučio se vratiti doma i otvoriti restoran u Splitu. "Split je bio idealan za istaknuti se. I, iskreno, htio sam postići nešto doma", kaže Mandarić, koji je po povratku u Split ušao u vlasništvo restorana Šumica na Bačvicama. Restoran je izgorio nakon pola godine. Kaže da se požar dogodio šest mjeseci nakon što je postao suvlasnik, odnosno tri mjeseca nakon što je postao vlasnik.
Nakon Tajlanda vratio se u Europu i na sjeveru Engleske preuzeo kuhinju restorana Yorke Arms koji je tada imao jednu Michelin zvjezdicu. Mandarić je uspio zadržati tu zvjezdicu te je zahvaljujući tome dobio ponudu od legendarnog The Fat Duck restorana gdje je radio sve do povratka u Hrvatsku.
30 under 30
2021. magazin Forbes izbacio je listu 30 under 30 Europe za 2021. godinu, a u dijelu Art&Culture našlo se i njegovo ime. Mladi Splićanin tako se našao među 30 najutjecajnijih ljudi na svijetu koji nisu navršili 30 godina, a na listi je završio zbog zanimljivog projekta Food Waste Awareness koji je radio upravo u Londonu.
Mario je napravio večeru u sedam sljedova od hrane koja je trebala završiti u otpadu i tako poželio podići svijest o tome koliko se namirnica u velikim svjetskim restoranima baca.
"Radio sam u Engleskoj i htio sam napraviti pop-up večeru za klijente koje sam upoznao na Tajlandu. Međutim, htio sam se nečim istaknuti i cijelo vrijeme mi je bilo u glavi koliko se hrane u restoranima baca. Dakle, hrane koja uopće nije procesuirana i koja je trebala završiti u smeću.
Tako sam došao na ideju da radim pop-up večeru od hrane za koju su chefovi znali da će propasti. U jednom restoranu chef mi je dao 10 kilograma tikvica jer mu je slučajno stigao višak, drugi je imao neke odmrznute patke koje je trebao pripremiti grupi koja mu je otkazala, i tako dalje. Tako sam skupio dosta namirnica, otišao u kuhinju i počeo slagati jela od namirnica koje sam imao. Napravio sam jelovnik od sedam sljedova", ispričao nam je tad.
Večeru nije naplaćivao, nego je skupljao donacije. Najmanja donacija je bila 55 funti, a sve što je skupio darovao je Centerpointu, centru za mlade beskućnike u Londonu.
Povratak u Hrvatsku
Povratkom u Hrvatsku 2019. godine, Mandarić se priključuje timu restorana Noel, ali u Bujama. Pandemija koronavirusa donijela je zatvaranje tog pogona, ali mu je već 2023. ponuđen prijelaz u zagrebački Noel, gdje postaje suvlasnik i glavni chef. Noelu osigurava potvrdu Michelinove zvjezdice 2024. godine i osvajanje mjesta na listi The World's 50 Best Restaurants 2025.
Nagrađivan je i na međunarodnim natjecanjima poput Chef of the World u Kini, gdje 2025. osvaja prvo mjesto.
Mandarić je svoje poslovanje brzo diverzificirao: otvara bistroe pod brendom Bistro 96 u Zagrebu i Rovinju te craft pekarnicu Bread and Deli by Noel. Osniva i konzultantsku firmu specijaliziranu za razvoj gastro koncepata. Poznat je i po pop-up večerama s donacijama za Caritas, kao i projektima kao što je sadnja 260 voćaka s privatnom šumarskom školom Varaždin.
Sa suprugom Mateom, povremeno vodi humanitarne projekte, poput izgradnje bunara u Ugandi, čime promovira društvenu odgovornost kuharske struke.
Mandarić je prepoznat kao komunikativan chef koji često gostuje na televiziji i u podcastima. Posebnu pažnju privukao je izjavom da "dalmatinska kuhinja ne postoji", izazivajući medijske rasprave o tradiciji i inovacijama. Sudjelovao je i u zabavnim formatima poput Plesa sa zvijezdama te istupao kroz javne kampanje za održivost.
Povlačenje iz Noela i nove faze
Tijekom ljeta 2025., Mandarić se postupno povlači iz vlasništva i operativne uloge u zagrebačkom Noelu. Kao razlog navodi divergenciju vizije - Noel se, tvrdi, orijentira na internacionalizaciju, dok njega zanima autorsko eksperimentiranje i obiteljski život. U isto vrijeme, nastavlja razvijati Bistro96.
Kult Plave Kamenice
Podsjećamo, Mario Mandarić objavio je na društvenim mrežama kako je postao službeni nositelj žigova "Kult Plave Kamenice" i "Plava Kamenica". Na svom je Facebook profilu Mandarić poručio svima koji imaju pitanja ili zahtjeve u vezi s tim nazivom da se obrate njegovom odvjetniku.
"PAŽNJA, PAŽNJA! Ovim putem želim javno istaknuti da sam ja već duže vrijeme vlasnik registriranih žigova 'Kult Plave Kamenice' i Plava Kamenica'. Stoga pozivam sve koji koriste ta imena u svojim poslovima, naslovima, eventima ili bilo kojoj drugoj komercijalnoj aktivnosti da se jave mom odvjetniku radi dogovora o najmu prava na korištenje mojih žigova i reguliranja daljnjih aktivnosti pod tim imenima", započeo je svoju objavu Mandarić.
Isto tako, dajem besplatno na korištenje svoje žigove nekome tko ima dobru ideju za koristiti ih. Da napomenem, žigove je moguće i u potpunosti otkupiti od mene. Sve što trebate je priložiti dokaz da niste jedan od najvećih poreznih dužnika u Zagrebu i da državi ne dugujete 196 000 eura poreza. Nakon te rutinske sitnice, možemo u pregovore, a do tad, mi se vidimo na Adventu na kućici 'Kult Plave Kamenice', a možda i u kojem 'Plava Kamenica' javnom WC-u, tko zna", zaključio je.
Prema registru žigova Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, vlasnik žigova sve do 30. listopada 2034. godine zaista jest chef Mandarić. Prijavu za vlasništvo podnio je u listopadu 2024. godine, a ono mu je priznato početkom svibnja 2025. godine.
"Sve daljnje postupke oko navoda koje spominjete preuzeli su naši odvjetnici", odgovorili su nam iz uredništva KPK-a.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati