POD GESLOM "Tržnice doprinose zdravlju građana i smanjenju bacanja hrane" danas je na zagrebačkom Dolcu obilježen Dan hrvatskih tržnica, koji se ove godine održava četrnaesti put zaredom.
Središnju manifestaciju organizirali su Udruga hrvatskih tržnica i Tržnice Zagreb, a kao suorganizator pridružili su im se djelatnici Koprivničkog placa. Cilj događanja bio je istaknuti važnost tržnica kao mjesta koja povezuju lokalne proizvođače i potrošače te promiču zdravu prehranu i održiv način života.
Odlična atmosfera u centru grada
U sklopu manifestacije građani su imali priliku kušati zelene hladno prešane sokove i smoothieje pripremljene od svježeg voća i povrća s hrvatskih tržnica, uzgojenog od strane lokalnih poljoprivrednika. Posjetitelji su uživali u ugodnoj atmosferi uz glazbu i druženje, a posebno su bili zainteresirani za savjete o prehrani i zdravim navikama.
Predstavnici organizatora istaknuli su da su tržnice važan dio lokalne prehrambene kulture i održive ekonomije, jer potiču kupovinu domaćih proizvoda, smanjuju potrebu za transportom hrane na velike udaljenosti te tako doprinose smanjenju emisije stakleničkih plinova i bacanju hrane.
Edukacija o zdravlju i održivosti
Sudionici su tijekom manifestacije mogli saznati više o učincima zdravih napitaka na organizam te o ulogi tržnica u očuvanju okoliša, bioraznolikosti i zdravlja građana. Organizatori su podsjetili kako tržnice imaju i važnu društvenu funkciju – osim što su mjesto trgovine, one su i prostori susreta, razmjene znanja i povezivanja zajednice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati