Bio je panker, a danas radi čokoladu od svinjske masti i ruši Guinnessove rekorde
Sadržaj nastao u suradnji s: Eurospin
ŠTO kažete na palačinke s namazom od čokolade na bazi svinjske masti? Proizvođač takvih proizvoda od domaće čokolade je panker iz Solina čija priča nalikuje na dobro režiran film.
Na pozornici je nekad “vrištao” kao jedan od prvih pankera u svom mjestu u mikrofon, a danas u tišini temperira kakao maslac. Marinko Biškić nije klasičan poduzetnik, niti je njegova Nadalina obična čokolada. Riječ je o čokoladi koja je osvojila zlatnu medalju na najprestižnijem svjetskom natjecanju Akademije čokolade. Biznis je krenuo iz pankerskog inata i ljubavi prema okusu koji mu je još osamdesetih bio draži od cigareta, viskija i tada popularnih “Levisica”.
"Kad su svi nosili viski i cigarete iz Trsta, ja sam se vraćao s dvjema vrećama čokolada", rekao je Biškić.
U razgovoru se prisjetio svojih počeka i opisao nevjerojatne inovacije u čokoladnim okusima i objasnio što zaista znači proizvoditi čokoladu u Hrvatskoj.
Krenuo s debelim minusom, danas je hit
"Istina je da sam 1988. pokušavao studirati i raditi u Zagrebu kao noćni čuvar u tvornici začina. Tri godine sam izdržao nespavanje i odlazak na predavanja, ali onda sam digao kredit od deset tisuća maraka i krenuo. Početak nije bio čokolada, nego Nadalina začini. Već 35 godina proizvodimo začine. A čokolada? O čokoladi sam sanjao oduvijek", rekao je Biškić.
Priznaje da je još kao mladi panker bio "zaluđen čokoladom". Nije konzumirao ni alkohol, ni opijate, ali "drogirao se čokoladom", kako kaže. Prve recepte testirao je s bendom.
"Donio bih im uzorak na probu, komentirali bi i vraćali mi da popravim. Nakon šest mjeseci eksperimentiranja, odlučio sam otvoriti proizvodnju."
Marinko Biškić inače je i jedan od osnivača poznatog benda Đavoli, a za svoje uspjehe kaže da je zaslužna okolina.
“Ja sam generacija Nene Belana. On se jadan toliko trudio da me nauči pjevati, ali nije išlo. Kad ste okruženi takvim ljudima, morate uspjeti. Uvijek sam u džepu imao čokoladu i po tome sam poznat. Jednostavno sam fasciniran čokoladama”, kroz smijeh je ispričao.
Svi domaći proizvodi na jednom mjestu
Upravo ovakve priče poput Marinkove podržava i poznati lanac trgovina Eurospin. Na njihovim policama možete pronaći domaće proizvode od lokalnih hrvatskih proizvođača. Tako u tjednu od 5. do 11. studenoga u Eurospinovim trgovinama mogu se naći domaći proizvodi kao što je dimljena panceta na posedarski, slavonski kulen, istarski kravlji sir, pa čak i domaće slastice poput kokosa kocki ili voćnih pekmeza. Sve po pristupačnoj cijeni, često i do 35 posto popusta.
I sam Marinko priznaje da su proizvodi na razini.
"Ne ulizujem se, ali čak i u trgovinama poput Eurospina možete naći pristojne čokolade. Malo su skuplje od najjeftinijih, ali kvaliteta se prepoznaje. Ja i osobno testiram Eurospinove proizvode", priznao je Biškić.
Zlatna medalja, Guinnessov rekord i gramofonska ploča od čokolade
Nadalina je prva u Hrvatskoj osvojila zlatnu medalju na svjetskom natjecanju Akademije čokolade.
"Napravili smo mliječnu čokoladu s kavom iz Nikaragve. Nisam se nadao nagradi, ali kolege su me nagovorile da je pošaljem. Bila je to prva hrvatska čokolada s takvim priznanjem", rekao je Biškić.
Ali to nije jedini rekord. Još 2015. godine napravili su najveću čokoladu na svijetu, veličine 102 metra kvadratna.
"Cijeli Peristil smo prekrili kockama, spojili ih otopljenom čokoladom i poslali sve dokaze Guinnessu. Nakon nekoliko tjedana stigao je certifikat."
Osim toga, Biškić je autor prve gramofonske ploče od čokolade.
"Stvarno svira. Na sajmovima nosim gramofon i pustim pjesmu koju sam osobno snimio. Jednu čokoladnu ploču poklonio sam i Gibonniju", objasnio je Biškić.
Inovativni pristup: maslinovo ulje, svinjska mast, lavanda, rogač
Među najneobičnijim proizvodima Nadaline nalaze se punjene čokolade s kremom od maslinovog ulja i, još luđe, s kremom na bazi svinjske masti crne slavonske svinje.
"Ta receptura je zaštićena u Zavodu za intelektualno vlasništvo. Ljudi se u početku zgroze, ali kad probaju, oduševe se", govori nam Marinko Biškić kroz smijeh.
Nadalina proizvodi i čokolade sa smokvama, lavandom, rogačem. Često se prodaju kao suveniri, posebno u duty free shopovima i Muzeju čokolade u Zagrebu.
Marinko Biškić upozorio je i na trend u kojem svatko tko prodaje, kaže da ujedno i proizvodi čokoladu, što nije istina.
"Prava proizvodnja je kad kupiš kakao zrna, pržiš ih i sve napraviš sam. Taj proces kod nas traje 48 sati. Mnogi se nazivaju čokolatijerima, ali rade s gotovo kupljenom čokoladom. Mi to ne radimo", objasnio je Biškić.
Od pankera do vizionara
Kakao uvoze iz Dominikanske Republike, Nikaragve, Ekvadora, ponekad Kube.
"Preferiramo kakao iz Centralne i Južne Amerike jer, za razliku od afričkog, ima bolju kvalitetu i ne dolazi iz sustava ropskog rada."
U tvornici radi oko šest-sedam ljudi, a cijela proizvodnja stane na 300 kvadrata. Čak i danas Biškić osobno prži zrna i nadgleda eksperimente.
Biškić danas ima 63 godine. Više ne pjeva, zdravlje mu to ne dozvoljava, ali duh za čokoladom nije nestao.
"Radimo uvijek blizu nule. Još uvijek smo u plusu, ali važno mi je da se održimo. I već deset godina surađujemo s ustanovom za osobe s poteškoćama u razvoju u Splitu, gdje korisnici dolaze u moju tvornicu i jednom tjedno sudjeluju u proizvodnji Čokolade. To je meni važnije od marketinga", otvoreno je rekao.
Na kraju, kad pitate Marinka Biškića što je za njega odmor, nasmije se.
"Teško. Ne znam više kako se odmara. Ja sam generacija Nene Belana, ali još uvijek radim kao da mi je dvadeset."
U svijetu gdje je sve instant, ova priča traje već 35 godina. A čini se da tek počinje, ali Marinkovim “ludostima” granica je na čokoladi.
“Za moje godine dosta. Neću više eksperimentirati. Čokolada je vrhunac”, uz smijeh je zaključio Marinko Biškić.
Sponzorirani sadržaj donose Index i Eurospin u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati