Najbolje jelo od mahuna koje možete napraviti dok im traje sezona

MAHUNE su sada u sezoni i pravo je vrijeme da se nađu na stolu. Svježe i hrskave, odlična su namirnica koja se brzo priprema i dobro uklapa u različite recepte, a najviše dolaze do izražaja kada se pripremaju jednostavno, tako da zadrže svoj okus i teksturu.
Jedan od najboljih načina da se mahune iskoriste upravo sada je varivo. To je jelo koje je praktično, zasitno i lako za pripremu, a može se obogatiti krumpirom, mrkvom ili drugim povrćem, pa uvijek ostavlja prostora za prilagodbu ukusu. Inspiraciju smo pronašli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? kod naše čitateljice Adriane Drljo, a u nastavku donosimo recept.
Potrebni sastojci
Za varivo od mahuna trebat će vam:
- mahune
- krumpir
- govedina
- goveđi temeljac
- luk
- celer
- mrkva
- češnjak
- pasirana rajčica
- ulje
- začini po želji.
Kako ga napraviti
Zagrijte ulje u dubokom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte meso te ga pecite sa svake strane dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte temeljac, papar i lovorov list. Krčkajte 2 i pol do 3 sata ili dok meso ne omekša.
Nakon što se junetina krčkala oko 2 sata, zagrijte ulje u zasebnom dubokom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk, celer i mrkvu te dinstajte 5-7 minuta ili dok luk i celer ne omekšaju. Smanjite vatru na nisku temperaturu i dodajte češnjak, peršin i ostale začine te kuhajte 1 minutu uz stalno miješanje.
Dodajte ostatak goveđeg temeljca, krumpir, mahune i rajčicu. Ulijte juhu u kojoj ste kuhali meso, a lovorov list izvadite. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Izvadite meso iz lonca i ostavite da se ohladi. Narežite ga na sitnije komade te ga očistite od masnoće i hrskavice. U lonac dodajte nasjeckanu govedinu i zagrijte 5 minuta, a zatim sklonite s vatre.
Poslužite toplo uz dodatak kiselog vrhnja ili kruha, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati