Kako napraviti najbolji gratinirani krumpir? Ovo je jedini recept koji će vam trebati
GRATINIRANI krumpir jedno je od onih jela koja unose toplinu u dom već samim mirisom iz pećnice. Ovaj kremasti klasik francuskog podrijetla savršeno spaja tanke ploške krumpira s bogatim vrhnjem, mlijekom i sirom, stvarajući neodoljivu zlatno-smeđu koricu. Bilo da ga poslužite kao raskošan prilog uz mesna pečenja ili kao samostalno jelo uz svježu salatu, uvijek je pun pogodak i jelo kojem se svi raduju.
Za pripremu će vam trebati tek dvadesetak minuta, a većinu posla odradit će upravo pećnica. Evo kako napraviti ovaj klasik francuske kuhinje.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- krumpir
- vrhnje za kuhanje
- mlijeko
- češnjak
- naribani sir (npr. Gruyère, Ementaler ili trapist)
- maslac
- sol i papar
- muškatni oraščić.
Kako se priprema
Krumpir ogulite i narežite na što tanje ploške, debljine oko 2 do 3 milimetra. Tanji rez osigurat će kremastiju teksturu i brže pečenje. Vatrostalnu posudu za pečenje obilno premažite maslacem. Prerezanim režnjem češnjaka protrljajte dno i stranice posude kako bi otpustio aromu. Počnite slagati krumpir u slojevima. Svaki sloj posolite, popaprite i, po želji, pospite s malo muškatnog oraščića. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav krumpir.
U manjem loncu kratko zagrijte vrhnje za kuhanje i mlijeko zajedno sa zgnječenim češnjakom. Smjesu nije potrebno kuhati, već samo lagano ugrijati kako bi se okusi proželi. Pripremljenom mješavinom prelijte krumpir u posudi. Sve pospite naribanim sirom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite pokriveno oko 40 minuta kako bi se krumpir skuhao u pari i ostao sočan.
Nakon 40 minuta uklonite foliju i nastavite peći još 20 do 30 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i postane hrskava. Prije posluživanja, ostavite gratinirani krumpir da odstoji desetak minuta. Tako će se okusi bolje sjediniti, a jelo će biti lakše za rezanje i serviranje. Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati