Pogledajte kakva su se jela posluživala u zagrebačkim restoranima 1970.

NA DRUŠTVENIM mrežama Hrvatske Radiotelevizije osvanuo je zanimljiv novinarski prilog iz 1970. godine iz arhive HRT-a, u kojemu je riječ o zagrebačkim restoranima i njihovoj ponudi u tadašnje vrijeme.
U novom dijelu Zagreba tada je živjelo oko 50 tisuća ljudi, no broj restorana bio je ograničen - u Zapruđu i Sigetu praktički ih nije bilo, a u Trnskom je tada bilo oko 90 stolova i 360 stolica. "Uredno i ugodno opremljenih, ali još uvijek nedovoljno", govori novinar u prilogu.
S druge strane, u starom dijelu Zagreba, na lijevoj obali Save, ugostiteljskih objekata bilo mnogo više, ali kvaliteta još uvijek nije bila na nivou. No, zagrebačko je ugostiteljstvo u tim godinama počelo sa svojim buđenjem.
Prosječna mjesečna primanja radnika, koja su ranije iznosila 600-700 dinara, porasla su na 1000-1150, a ponegdje i do 1400 dinara. Takva poboljšanja omogućila su ulaganja u modernizaciju i unapređenje objekata.
Ugostitelji su počeli planirati dugoročno. Pojavili su se novi, bolje opremljeni restorani, brzi restorani i privatne gostionice, u kojima su se gosti osjećali kao kod kuće, a evo i što se nalazilo na jelovnicima tih restorana.
Kako je izgledao jelovnik u tadašnjim restoranima u Zagrebu?
"Na jelovniku večeras imamo sva jela s roštilja - ćevape, ražnjiće, kotlete na žaru i jetra na ražnju, zatim odojka, janjetinu i mlade patke s ražnja također", rekao je jedan ugostitelj.
"Imamo većinom specijalitete kuće kao što su ražnjići, pljeskavica s preljevom ili u kajmaku, mućkalice u feferonadu, razne vrste jela", dodao je drugi ugostitelj.
"Večeras na jelovniku imamo sve a la carte, od toga naš specijalitet a la fontana, zatim imamo sva jela s roštilja, ražnjići, ćevapi, jetrica, kotlet, šestinska pečenica, miješano meso, patke na žaru, piliće, lignje na žaru, pastrve...", rekla je ugostiteljica.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati