Francuski kuhar: Ovu pogrešku većina ljudi ponavlja kada pripremaju odrezak
MALO što može nadmašiti sočan, savršeno pečen odrezak. Iako je priprema naizgled jednostavna, put do savršenstva često je prepun zamki, od razočaravajuće sive površine do prepečene sredine odreska. Francuski kuhar Joel Mielle podijelio je metodu koja mu, kako kaže, "uvijek daje nevjerojatne rezultate", a ključ se krije u izbjegavanju jednog popularnog začina na početku pripreme, piše The Mirror.
Mielle savjetuje da papar nipošto ne dodajete na odrezak prije pečenja. Prema njegovim riječima, vrelo ulje će "spaliti papar, uništavajući aromatični okus". Umjesto toga, svježe mljeveni papar dodaje se tek na kraju, kao završni detalj. "Postoji stotinu načina za pripremu odreska, ali meni je ova metoda uvijek davala nevjerojatne rezultate", istaknuo je kuhar.
Kako pripremiti savršen odrezak?
Za početak će vam trebati ramstek od oko 300 grama, dva češnja češnjaka, jedna grančica timijana, četiri žlice avokadovog ulja, jedna žlica maslaca te sol i papar po ukusu, a prvi korak je izvaditi odrezak iz hladnjaka 20 do 25 minuta prije pečenja kako bi postigao sobnu temperaturu.
U tavu dodajte tri žlice avokadovog ulja i dobro je zagrijte. Kada je ulje vruće, pažljivo položite odrezak na tavu. Pecite ga otprilike jednu minutu s jedne strane da se stvori korica. Zatim ga okrenite, dodajte preostalu žlicu ulja i pecite još minutu. Posolite stranu koju ste pekli i okrenite odrezak te pecite još 20 sekundi. Zatim posolite i drugu stranu pa nakon 20 sekundi ponovno okrenite.
Nastavite okretati odrezak još dva do tri puta, ovisno o željenoj razini pečenosti. Kuhar Mielle ima važan savjet: "Odrezak tijekom pečenja nikada nemojte bosti vilicom ili nožem, na taj ćete ga način sigurno isušiti".
Smanjite vatru na najnižu temperaturu i u tavu dodajte maslac, timijan i zgnječeni češnjak. Nagnite tavu i žlicom prelijevajte odrezak sokovima sa svih strana. Provjerite unutarnju temperaturu termometrom ako želite biti sigurni da je pečen po vašem ukusu ili nastavite okretati i prelijevati po potrebi.
Kada je odrezak gotov, ugasite vatru i prebacite ga na topli tanjur. Pustite ga da odstoji pet minuta prije posluživanja. Za kraj, pospite ga svježe mljevenim paprom i poslužite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati