Nutricionisti: Jedno povrće prepuno antioksidansa rijetko jedemo dovoljno

ANTIOKSIDANSI nisu vitamini ni minerali, nego biljni spojevi koji štite tijelo od oksidativnog stresa. Na taj način mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, upala i pojedinih vrsta raka, a istodobno jačaju imunitet i čuvaju zdravlje stanica. Hrana bogata antioksidansima zaslužuje posebno mjesto na našem tanjuru jer doprinosi dugoročnom zdravlju i vitalnosti.
Iako najviše pažnje često dobivaju borovnice ili kelj, postoji još jedno povrće koje obiluje ovim korisnim tvarima - crveni kupus. Ova namirnica bogata je antocijanima, biljnim spojevima koji joj daju ljubičastu boju.
"Antocijani ne samo da daju crvenom kupusu njegovu boju, već imaju i protuupalna svojstva te blagotvorno djeluju na srce i krvne žile", objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Amy Myrdal Miller za EatingWell. Oni pomažu u smanjenju lošeg kolesterola, snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca.
Crveni kupus sadrži spojeve povezane s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka
Crveni kupus može podržati i zdravlje mozga. Antocijani pomažu u zaštiti moždanih stanica od upale i oksidativnog stresa, a istraživanja pokazuju da prehrana bogata ovim spojevima može poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije.
Osim toga, crveni kupus sadrži glukozinolate - spojeve povezane s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. "Crveni kupus, poput brokule i cvjetače, podržava i prirodne procese detoksikacije u jetri", dodaje Miller.
Ono što ovu namirnicu čini još privlačnijom jest njezina pristupačnost i svestranost u kuhinji. Može se pripremati na razne načine, a odlično se uklapa u salate, juhe ili smoothieje. "Kuhanje može promijeniti njegovu boju, no dodavanjem malo sode bikarbone može se očuvati ljubičasta nijansa", savjetuje Miller.
Ona sama priznaje: "Kao netko tko voli coleslaw salatu, jedem crveni kupus gotovo svaki tjedan." Uz njega, vrijedi posegnuti i za drugim namirnicama bogatim antioksidansima, poput agruma, bobičastog voća, orašastih plodova, maslinova ulja ili tamne čokolade.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati