UN: Više od polovice ribe koju pratimo se prekomjerno lovi
PRITISAK ribolova u Sredozemnom i Crnom moru naglo je pao u proteklom desetljeću, no malo više od pola promatranih vrsta riba prekomjerno se lovi, a klimatske prijetnje povećavaju se, objavila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu.
Ribolov u regiji i uzgoj ribe u slanim ili bočatim priobalnim vodama proizvodi oko 2,06 milijuna tona hrane godišnje u vrijednosti od 21,5 milijardi dolara te osigurava 1,17 milijuna radnih mjesta, objavila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Rimu.
Prosječni pritisak ribolova smanjio se za 50 posto od 2013., a udio održivog ribolova udvostručio se zahvaljujući pažljivijem upravljanju, kazao je FAO u svom izvješću koje objavljuje svake dvije godine.
"Zalihe se ipak počinju oporavljati"
Ipak, 52 posto promatranih zaliha ribe i dalje se prekomjerno lovi, pri čemu slučajan ulov ugroženih vrsta poput morskih pasa i kornjača predstavlja problem u središnjem i istočnom Mediteranu i Jadranu.
"Zalihe još uvijek nisu na željenoj razini, no počinju se oporavljati zahvaljujući upravljanju vođenom znanošću i snažnim angažmanom uključenih, dok akvakultura pokazuje da može pomoći zadovoljiti buduću potražnju za morskom hranom", kazao je Manuel Barange, čelnik odjela FAO-a za ribogojilišta i akvakulturu.
Ribari u Sredozemnom i Crnom moru su 2023. ulovili oko 1,12 milijuna tona ribe i drugih morskih životinja, što predstavlja povećanje od 13 posto u usporedbi s godinom ranije, no uglavnom je riječ o stabilnoj razini promatrano tijekom proteklog desetljeća.
Turska, Italija i Grčka love najviše
Turska još uvijek prednjači u ribolovu te je odgovorna za oko 31 posto ulovljene ribe i 17 posto brodovlja, a slijede je Italija i Grčka. Sredozemna akvakultura proizvela je 2,97 milijuna tona hrane 2023. u vrijednosti od 9,3 milijarde dolara, pri čemu na uzgoj u slanim ili bočatim vodama otpada 940.000 tona.
Međutim, akvakultura se suočava sa sve većim pritiscima toplinskih valova, izbijanjem bolesti, neautohtonim vrstama i zamršenim pravnim okvirima koji mogu odvratiti ulaganja, a naročito za manje proizvođače, ističe se u priopćenju FAO-a.
Kako bi se zadovoljila prognozirana potrošnja do 2050. i osiguralo da zemlje u regiji mogu konzumirati prosječnu količinu morske hrane po glavi stanovnika u svijetu, koja je 2022. iznosila 20,7 kilograma, ukupna proizvodnja morat će se povećati za između 14 i 29 posto, dodalo je izvješće.