Podravka: Ove godine preradili smo 46 i pol tisuća tona rajčice, sve domaće
PODRAVKA je ove godine preradila više od 46 tisuća tona domaće rajčice, što je gotovo 50 posto više nego lani, istaknuto je danas na obilježavanju završetka sezone prerade rajčice u Tvornici za preradu voća i povrća u Varaždinu.
Član Uprave Podravke Ivan Ostojić rekao je da je sezona bila vrlo uspješna te da je riječ o velikom iskoraku u domaćoj proizvodnji. "Sve što preradimo dolazi s hrvatskih polja. Ove godine preradili smo 46 i pol tisuća tona rajčice, sve domaće, i pretvorili je u gotove proizvode koje ćemo prodavati diljem svijeta", rekao je Ostojić.
Kaže da je Podravka u proizvodnji i preradi rajčice posljednje dvije godine napravila "spektakularne pomake". "Već smo potpuno samodostatni u proizvodnji graška i cikle, sada i u proizvodnji rajčice, a plan je da sljedeće godine budemo potpuno samodostatni u proizvodnji paprike.
"Noćne temperature do 34 stupnja su kobne za rajčicu"
Privodimo kraju plan i cilj da Podravka sve sirovine koje bude pakirala u svoje gotove proizvode proizvede u Hrvatskoj", kazao je Ostojić. Unatoč zahtjevnoj vegetacijskoj sezoni obilježenoj hladnim svibnjem i suhim lipnjem, Podravka je uspjela ostvariti odličan urod i preradu, dodao je.
Proizvođač industrijske rajčice iz Umaga i predsjednik udruge Pomidor Dario Makovac rekao je da je suradnja s Podravkom odlična, ali da proizvodnju sve teže pogađaju toplinski valovi. "Imali smo noćne temperature i do 34 stupnja, što je kobno za rajčicu. Nadam se da takvi ekstremi neće postati pravilo", rekao je.
Poljoprivrednik iz Novigrada Podravskog Neven Paligač istaknuo je važnost domaće proizvodnje i siguran otkup. "Najbitnije je da je to naša, hrvatska rajčica. Zadovoljan sam cijenom, znam točno kome prodajem i koliko ću zaraditi", rekao je. Na kraju druženja najboljim proizvođačima uručene su nagrade.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati