Mikulić tri dana izmišlja gluposti da bi opravdao zatvaranje restorana. Urnebesne su
DRŽAVNI inspektorat zatvorio je niz restorana proteklog vikenda, među njima i zagrebački restoran Tekka. Objašnjenja za zatvaranje su se mijenjala iz sata u sat, kako su u Državnom inspektoratu pod šefovanjem Andrije Mikulića pokušavali smisliti dovoljno dobar izgovor za uništavanje jednog od rijetkih ugostiteljskih poslova koji preživljava usprkos mjerama uvedenima zbog epidemije koronavirusa.
Glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću pokušao je pomoći i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, što je dovelo do još glupljih objašnjenja.
Pravilnik uopće ne propisuje ništa o stolu na koji se odlaže hrana prilikom drive-in kupnje
Prvi razlog za zatvaranje bio je stol, zapravo običan pult, za kojim je konobar uz cestu čekao da gosti dođu po svoju narudžbu, preuzmu je i plate.
"Inspektorat nam je rekao da nemamo minimalne tehničke uvjete za drive-in. Razlog je visoki stol, da. Riječ je o najobičnijem stolu koji služi tome da konobar odloži hranu na taj stol kad kupac naruči hranu dok se ne napravi naplata", rekao je za Index Mario Minder, vlasnik restorana Tekka.
>> Inspektorat je zatvorio Tekku zbog visokog stola. Pričali smo s vlasnikom
No, u cijelom pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima u ugostiteljstvu ne spominje se kakav bi trebao biti stol na koji se odlaže hrana kada je kupac preuzima iz vozila. Svakakvi se stolovi opisuju i propisuju, ali ovog nema pa je inspektor zaključio da je ono što Tekka čini sigurno nepropisno i strašno opasno i naložio zatvaranje restorana.
Zauzeli pločnik kojim nitko ne prolazi
Sljedeće objašnjenje je bilo da je Tekka bez dozvole zaposjela javnoprometnu površinu.
"Dakle, u trenutku dok Hrvatskom vlada opasna epidemija, stol iz restorana postavljen je na javnu površinu bez ikakve komunalne dozvole. Na tom stolu nije bilo nikakvog upozorenja o higijeni kao ni o pravilima ponašanja i distanciranja. Zaposlenik ugostiteljskog objekta hranu je postavljao na taj stol odakle su je preuzimali kupci iz automobila a da stol nije bio prethodno dezinficiran i opremljen pripadajućim sredstvima. No, da bi se uopće došlo do stola, trebalo se prvo prelaziti preko zelene površine", rekao je glavni državni inspektor, HDZ-ovac Andrija Mikulić.
Taj "strašan" prekršaj bio je u tome da su problematični stol postavili na pločnik kojim gotovo nitko ne prolazi. Stol nije bio takav da bi i u normalnim uvjetima onemogućavao kretanje, a pogotovo ne smeta kada je većina onih koji rade u okolnim tvrtkama ionako kod kuće i ne dolaze na posao. Nije zlotvorima iz Tekke bilo dovoljno da su postavili visoki stol, nego su to učinili bez komunalne dozvole, a kada kupac dolazi po svoj sushi u smrtnoj je opasnosti bilo nekoliko tratinčica. I to sve usred pandemije.
Nije dozvoljeno pa je sigurno zabranjeno
Kako smo već gore napisali, drive-in nije reguliran pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima. Ne spominje se, ne postoji, nema ga, nijedan zakonodavac niti pisac pravilnika nikada nije domislio da bi ljudi mogli iz automobila preuzimati hranu.
Nema propisa kojima bi bilo propisano što se ne smije, pa su inspektori predvođeni Mikulićem zaključili da se ne smije ništa. Prekršili su jedno od osnovnih pravnih načela - da je dozvoljeno sve što nije izričito zabranjeno. Ne samo da su ga prekršili nego su ga okrenuli naglavačke i zaključili da je zabranjeno sve što nije izričito dozvoljeno.
Zamislite da se netko zarazio
"Zamislite samo da se netko zarazio koronavirusom prilikom kupnje hrane u tom drive-inu. Tko bi za to bio odgovoran? Tražila bi se nečija odgovornost i onda bi se svi pitali gdje su inspektori i zašto nisu preventivno bili na terenu gdje se krše napuci i zakoni. Iako drive-in nije reguliran hrvatskim zakonima, važno je imati na umu da ipak trebaju biti ispunjeni minimalni uvjeti, a jedan od glavnih je da ista osoba ne smije posluživati i naplaćivati robu", posljednje je u nizu Mikulićevih budalastih izmotavanja o zatvaranju restorana.
Ukratko, Mikulić je priznao, vjerojatno ni ne shvaćajući što priznaje, da su Tekka i ostali restorani zatvoreni da se ne bi netko zapitao što rade i čemu služe inspektori.
Izmislio odredbu po kojoj ista osoba ne smije posluživati hranu i naplaćivati robu. Je li ikad bio u pekari?
Nadalje, iz prsta je isisao odredbu da ne smije ista osoba posluživati i naplaćivati robu.
Da je Mikulić zašao u bilo koju pekaru, vidio bi da iste osobe i naplaćuju i poslužuju hranu, da je ušao u dućan koji nije samoposluga, a ima ih još uvijek poprilično, u kojem trgovac preko pulta dodaje robu, vidio bi da isti taj trgovac robu i naplaćuje.
Od peciva do voća, sva roba pređe preko trgovčevih ruku u kojima nakon toga završi novac u najmanje jednom smjeru. Ponekad, naime, moraju vratiti i kusur. Prema Mikulićevom tumačenju, vjerojatno bi to trebala činiti treća osoba.
Beskorisne rukavice
"Sad su date vrlo detaljne upute za rad objekata, vidi se da ima puno nejasnoća, ne možemo pisati traktate o tome koliko stol mora biti udaljen od vrata. Mislim da nema potrebe za tim. Bilo bi dobro da budu dvije osobe, da jedna naplaćuje, a druga izdaje robu. Istina je da u pekarama ljudi rade i s novcem i s robom, ali oni robu uzimaju s drugim papirom ili s rukavicama", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priskočivši u pomoć nesretnom Mikuliću.
"Bilo bi dobro", ponavljamo. Nije rekao da moraju biti dvije osobe, da se bez njih ne smije raditi. Štoviše, korištenje rukavica je bez obzira na to što ih vidite na svakom koraku prilično besmislena, a često i kontraproduktivna mjera. Obratite li pažnju, vidjet ćete da trgovci ne bacaju rukavice u smeće nakon svakog kontakta s kupcima.
Isti par rukavica na rukama im je po cijele dane i sasvim je jasno da je na njima jednako patogena kao i da nemaju rukavice. Daleko smislenije bi bilo da nakon svakog kontakta operu i dezinficiraju ruke. Ovako su te rukavice samo podsjetnik da se nalazimo u epidemiji, ali nemaju nikakvog zaštitnog učinka.
A što ćemo s kioscima?
Na koncu, ni Mikulić ni Capak očito nisu posljednjih tjedana stali ni pred jedan kiosk. U njima se odavno ne prodaju samo novine, žvakaće gume i cigarete. Imaju frižidere s pićem koje prodavačice i pune i iz njih boce ili limenke dodaju kupcima - iste one limenke koje dio kupaca odmah otvara i prislanja na usta. Imaju razne zapakirane grickalice na koje kupci navale čim ih dobiju. Djeca ne čekaju dugo da u usta gurnu lizalice koje kupe.
Prema Mikulićevom i Capakovom tumačenju, kiosci su potencijalni izvori zaraze koje pod hitno treba zatvoriti. Ili bi se možda moglo na trenutak zastati, prisloniti prst na čelo i razmisliti. Pa bi možda zaključili da ljudi nisu potpune budale i da znaju da bi trebali oprati ruke prije jela i pića.
Tekka ponovo radi, ali samo dostave
Na koncu, Tekka je ponovno otvorena, restoran nije propao, ljudi nisu dobili otkaze, ali drive-in više ne postoji. Vlasnik je odlučio odustati od usluge koja nije propisana pravilnikom.
"Ispalo je da su upute nejasne i ja ne želim riskirati. Zato sad više ne radimo drive-in. Nejasno je gdje se točno može, na prag, u blizinu lokala... Gdje točno? Radit ćemo dostave i to je to", rekao je Mario Minder.
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati