Hrvatski kuhari odmah nakon potresa došli u Petrinju. Tek danas im stiže pomoć države
HRVATSKI chefovi od utorka neumorno kuhaju u Petrinji za stradale u potresu, kao i za volontere koji ondje pomažu. Dosad su spremili oko 60 tisuća obroka, a tek su danas uspjeli od države srediti da im stigne sav potreban materijal za kuhanje iz robnih zaliha.
Prvih nekoliko kuhara zajedno s Marinom Medakom, predsjednikom Nacionalne udruge ugostitelja stigli su u Petrinju već na dan razornog potresa, 29. prosinca.
Samo par sati nakon razornog potresa već su bili u Petrinji i kuhali tople obroke.
"Kad smo u utorak došli u Petrinju u 16 sati, ovdje nije bilo nikoga od službi. Samo smo u mom 'food trucku' skuhali taj dan 800 jela. Dovezli smo dva agregata i skurili smo ih koliko smo kuhali. Ključno mi je bilo da nahranimo ljude, situacija je sad takva da se mora strukturalno preuzeti posao organizacije toplih obroka na državu. Prebacit ćemo sve donacije na njih i sad neka to preuzme Tomo Medved (načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa), ne smije se dogoditi da ljudi ostanu gladni. Vrijeme je da država preuzme dirigentsku palicu", istaknuo je Medak.
"Evo, sad smo dogovorili da iz robnih zaliha stiže 14 tona mesa i ostalih stvari"
Napokon su uspjeli dogovoriti da im stigne sav potreban materijal za kuhanje iz robnih zaliha, od mesa, voća, povrća, posuda...
"Mi smo ovdje sve posložili, s današnjim danom smo skuhali oko 60.000 obroka. Samo jučer smo podijelili 11.000 toplih obroka. Sad će država, kako su nam rekli, osposobiti Inu u Sisku za pripremu 6000 toplih obroka, a mi kuhari ćemo ostati još narednih 7 dana, no onda se i mi polako moramo vraćati svojim poslovima", rekao je Medak, navodeći kako oko 200 do 300 kuhara iz cijele Hrvatske kuha za stradale u potresu, kao i za volontere.
Proteklih dana kuhari su apelirali da im se šalju donacije u hrani, pa se postavilo pitanje što je radio Crveni križ s doniranom hranom.
"To što nam je Crveni križ dao smo skuhali u prvim danima, oni imaju na Velesajmu hangar pa smo od tamo uzimali hranu, a dobar dio od naših partnera koji su nam donirali hranu, no žele ostati anonimni. Evo, danas smo dobili sve potrebno iz robnih zaliha. Doduše, mi nismo u startu ni tražili robu iz robnih zaliha, niti imamo legitimitet da tražimo, ali je netko iz države to trebao vidjeti i srediti. Evo, sad smo dogovorili da iz robnih zaliha stiže 14 tona mesa, dogovoreno je da šalju stoku na klanje pa će osigurati meso, voće, povrće, posude, potrošni materijal, sve što nam treba za kuhanje. Napravili smo im detaljan spisak i od danas su sve realizirali. No i dalje to nije rješenje jer brojke rastu, broj ljudi koji dolaze po hranu, samo 2000 volontera je tu, i oni moraju jesti. Samo moj 'food truck' podijeli po 2000 porcija, a gdje su još ostali kolege koji kuhaju", kazao nam je Medak.
"Radi se ispod šatora s improviziranom opremom bez protočne vode, s TOI TOI WC-ima"
Navodi kako je negdje morao postojati protokol za ovakve situacije i da se moralo znati kako što funkcionira.
"No ja u to neću ulaziti. Mi smo tu, odradit ćemo i prijelaznu fazu. Idemo dalje, nahranit ćemo još ljudi, još tjedan dana ostajemo kuhati, neki će ostati i dulje, no država to treba preuzeti. Ideja da hranimo cijelu županiju će prestati za tjedan dana. Želimo prebaciti dirigentsku palicu na državu, da ona preuzme inicijativu i nadamo se da će nastaviti, kao što i radimo, osiguravati ljudima tople obroke", kazao je Medak za Index.
Pitali smo ga kakvi su im uvjeti za rad.
"Kakvi su uvjeti, pa evo, radi se ispod šatora s improviziranom opremom bez protočne vode, s TOI TOI WC-ima. Danas nam je došao drugi 'food truck'. Sve skupa bi bilo teško izvesti bez pomoći catering tvrtki i ostalih tvrtki koje nam doniraju hranu", kazao je.
Na kraju se postavlja pitanje zašto je trebalo proći tjedan dana od potresa da se osigura dostava svih potrebnih stvari za pripremu toplih obroka iz robnih zaliha.
Za robne zalihe nadležan ministar Ćorić
Poslali smo upit Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u sklopu kojeg je Ravnateljstvo za robne zalihe, pitali smo ih zašto ranije nisu dostavili potrebne stvari iz robnih zaliha.
"U Petrinji su kuhali volonteri, kad su jučer javili da su pri kraju s hranom, Stožer je odmah izdao nalog i jutros su im stigle nove količine hrane, koje ćemo slati i dalje", kratko su nam odgovorili u Ministarstvu gospodarstva.
Podsjetimo kako je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić jučer, na pitanje novinara o stanju u robnim zalihama po pitanju kontejnera i zašto ih nije bilo više kako bi se mogli distribuirati prema potresom razrušenim područjima, rekao da su Hrvatsku prošle godine pogodile tri katastrofe - potres u Zagrebu i okolici, pandemija koronavirusa i potres prije nekoliko dana u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Istaknuo je da Ravnateljstvo za robne zalihe u RH raspolaže s 298 kontejnera, koji su od ožujka prošle godine raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj.
"Od toga je 201 u uporabi pri bolnicama za potrebe testiranja na covid-19, 76 kontejnera dodijeljeno je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog potresa u ožujku, a preostali broj, odnosno 21 kontejner, upotrebljen je na području Petrinje, odnosno Sisačko-moslavačke županije u proteklim danima. Ravnateljstvo za robne zalihe je 22. prosinca pokrenulo nabavku dodatne količine kontejnera i taj 41 kontejner će do kraja ovog tjedna biti na području Sisačko-moslavačke županije", rekao je Ćorić.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati