Žuta nas čini proždrljivima, crvena živčanima: Kako boje namirnica utječu na nas
Foto: Shutterstock
MAJKA priroda nas uveseljava bojama kojima je obojila svoje plodove, no tu priči nije kraj. Naime, moramo znati da boje pojedinih namirnica nisu tu samo zbog ljepote već kako bi voću i povrću dale hranjivu vrijednost. Što je još zanimljivo kod istobojnih namirnica i koje blagodati nam nose, pročitaj u nastavku.
Crvena
Intenzivna crvena može pojačati osjećaj nelagode i nervozu. Namirnice crvene boje je bolje konzumirati umjereno jer njihova boja pojačava osjećaj gladi. No opet, crvene namirnice čuvaju vid, održavaju srce zdravim, pomažu u jačanju memorije i u borbi protiv zloćudnih bolesti.
Zelena
Zelena boja je boja prirode koja potiče i donosi smirenje. Tako vam zelenilo na tanjuru može pomoći da usporite ritam. Dovoljan unos zelene pomoći će i u prevenciji očne mrene i karcinoma.
Narančasta
Neki će reći da je narančasta boja vitalnosti, što nije teško za povjerovati ako znamo da namirnice ove boje pomažu kod probavnih tegoba.
Žuta
Ovu boju navodno vole proždrljivci. Namirnice žute boje i jela u kojima prevladava žuta, dobro je jesti pri promjeni godišnjih doba te u stresnim razdobljima. Ona tijelu vraća snagu i poboljšava probavu.
Ljubičasta ili plava
Namirnice ove zanimljive boje pomažu očuvati zdravo srce i smanjuju rizik od srčanog udara. To je boja koja pomaže i u zaštiti od urinarnih infekcija pa je dobrodošla na tanjuru upravo da bi izbjegli stalno ustajanje od stola.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati