Šest ukusnih salata za savršenu liniju
Foto: Shutterstock
LJETO je idealno godišnje doba za spravljanje raznih osvježavajućih salata. Uz to što ćeš se njima rashladiti u sparne dane, tvoj će organizam biti zahvalan na raznim zdravim sastojcima koje salate uglavnom sadrže. Sezona voća i povrća u ljeto je na samom vrhuncu, stoga ti donosimo nekoliko zanimljivih ideja kako iskoristiti te ukusne namirnice i složiti salatu po svom ukusu.
Cezarova salata - kao bazu odaberi rimsku salatu i dodaj nekoliko kuhanih jaja, te ih isjeckaj na sitne komadiće. Zatim dodaj 8 konzerviranih fileta inćuna, ocijeđenih i nasjeckanih, a na kraju dodaj malo češnjaka i kruščića, te preljev od maslinovog ulja i limunovog soka uz malo soli i papra.
Meksička salata - za one koji vole začinjenu hranu idealna je ovakva salata u koju možeš staviti crveni grah, svježu zelenu ljutu papričicu očišćenu od sjemenki i narezanu na kockice, zatim nekoliko žličica svježeg korijandra, malo maslinovog ulja, češnjak i narezane rajčice bez sjemenki.
Topla salata - za ovu salatu najpotrebniji je špinat koji će ujedno služiti kao i baza, zatim dodaj pržene pancete i miješane šumske gljive narezane na ploške. Za preljev je potrebno maslinovo ulje, ocat, senf, šećer, sol i papar koji se moraju umutiti u zdjelici.
Salata od lososa i avokada - ovu egzotičnu salatu nije uopće teško pripremiti. Oguli i nareži mladi krumpir na komadiće, a zatim ih kuhaj dok ne omekšaju. Zatim ispeci odreske lososa na roštilju ili grill tavi, a avokado nareži po dužini, razdvoji polovice, izvadi sjemenke i oguli koru. Zatim ga nareži na ploške i prelij limunovim sokom. Za kraj u zdjelici pomiješaj jabučni sok, ocat, sol i papar kako bi dobila preljev.
Crvena salata - za ovu vizualno primamljivu salatu potrebno je izdubiti paprike, odstraniti peteljku i sjemenke, te ih narezati na kolute. Zatim dodaj ciklu, radič, rotkvice i mladi luk. Prelij na kraju umakom vinaigrette i posluži sa svježim kruhom.
Tropska voćna salata - za ovu vrstu salate potrebni su papaja, mango, ananas, naranče i jagode. Kada ih nasjeckaš na komadiće, u posudu stavi šećer, pimentu i limunovu koricu, te zagrijavaj dok ne zakuha, pa kuhaj jednu minutu. Dok se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi pokrij folijom i ostavi u hladnjaku da se hladi najmanje jedan sat. Nakon toga svoje narezano voće prelij sirupom, te dodaj kiselo vrhnje po želji.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati