Kremasta pita od banane sa šlagom
Foto: Shutterstock
ISPROBAJ nešto svježe, ukusno i kremasto - popularnu američku pitu od banane sa šlagom!
Priznajemo, za izradu savršene kreme potrebno je malo strpljenja, no uvjerene smo da ćeš jednom, kad isprobaš ovaj recept i vidiš reakcije svojih ukućana, ovu finu pitu raditi s veseljem!
ŠTO TI JE POTREBNO:
Za koru:
12 graham keksa
30 grama šećera
60 grama maslaca
Za nadjev:
150 grama šećera
40 grama brašna
prstohvat soli
470 ml mlijeka
3 bjelanjka
2 žlice maslaca
1 žlica ekstrakta vanilije
2 male banane
Za gornji sloj:
Šlag - iz konzerve, tetrapaka ili napravljen od praha
POSTUPAK:
KORA:
Dobro izmrvi kekse te ih pomiješaj sa šećerom. Dodaj maslac i miješaj u blenderu dok se smjesa ne poveže. Razvaljaj na ravnoj podlozi, na tijesto naopako stavi lim za pite i pažljivo preokreni kako bi tijesto ostalo u limu. Ukloni višak i prstima popravi ako se negdje nalaze rupe ili zadebljanja. Peci u pećnici 12 - 15 minuta na 175 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i pusti da se tijesto hladi.
NADJEV:
U posudi istuci 3 bjelanjka.
U loncu srednje veličine ili tavi pomiješaj šećer, brašno i sol te zatim dodaj mlijeko te nekoliko minuta kuhaj na slaboj vatri neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne.
Ukloni s vatre i 2 žlice smjese koju si kuhala umiješaj u zdjelu u kojoj su istučeni bjelanjci. To će povisiti temperaturu i onemogućiti da se ispeku kad dođu u tavu.
Vrati tavu na laganu vatru i u smjesu umiješaj bjelanjke i kuhaj 2 minute neprestano miješajući.
Ukloni s vatre te odmah dodaj maslac rastopljen na sobnoj temperaturi i vaniliju. Dobro pomiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu te sve prebaci u zdjelu. Pusti da se smjesa ohladi 20 minuta.
SLAGANJE PITE:
Nareži banane na kolutiće i kreni ih slagati po tijestu. Zatim stavi debeli sloj kreme, poravnaj žlicom i na vrh dodaj šlag. Sve zajedno prije posluživanja stavi u hladnjak na barem pola sata.
Dobar tek!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati