Šef udruge ugostitelja: Strani radnici su nas spasili
ZAGREBAČKI ugostitelji ostvaruju dobre rezultate, ali pritisak stalnog rasta troškova, nedostatka kvalitetnih radnika i troškova digitalizacije i dalje su veliki izazovi, istaknuto je danas na tradicionalnom 17. forumu zagrebačkih ugostitelja. Forum u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba okupio je više od stotinu sudionika iz sektora i raznih institucija.
Neke od glavnih tema bile su primjena umjetne inteligencije (AI) u ugostiteljstvu te suradnja s obrazovnim i drugim institucijama u poticanju mladih da se školuju i nastave raditi u ugostiteljstvu. Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franc Letica rekao je da AI, i "ugostiteljski roboti", nikada neće zamijeniti čovjeka u dodiru s gostima i uslugom, ali mogu koristiti za unapređenje poslovnih procesa, marketingu i sl.
Mladi žele brzo napredovati
Mladi se u struci najviše kreću kroz konobarske i pomoćne pozicije, što Letica smatra normalnim jer je to ulaz u struku, a primjećuje i da žele brže napredovati i pokazati svoje talente.
"Sve više radnih mjesta se otvara tako da im se daje prostor za rast. Realno, iza toga stoji i činjenica da sektor godinama radi pod pritiskom manjka radne snage pa se neke stvari teško stignu planirati dugoročno. Zato nam je važno da se u narednim godinama još više fokusiramo na edukaciju i razvoj kadrova, jer tu leži budućnost cijele industrije", rekao je Letica.
"Ugostiteljstvo ne stagnira nego se stalno mijenja i raste, a to znači da treba mlade za koje tu postoji i budućnost. Tko želi učiti i napredovati, može jako brzo doći do kvalitetnog posla, većih primanja i odgovornijih pozicija", poručio je.
"Strani radnici spasili su hrvatsko ugostiteljstvo"
Ustvrdio je i da su strani radnici zadnjih godina doslovno spasili ugostiteljstvo, da su to vrijedni ljudi, ali većina ih treba dodatnu edukaciju te da država još nije postavila dobre okvire za njihovu integraciju. "Rezultat je da mnogi, nakon što dođu u Hrvatsku, vrlo brzo i odu dalje u druge zemlje. Za ugostitelje je to ogroman trošak vremena i novca, jer se u njihovo zapošljavanje ipak ulaže", rekao je Letica.
Važan dio zagrebačkog identiteta
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su ugostitelji važan dio zagrebačkog identiteta. Vjeruje da će se i dalje uspješno nositi s izazovima koji nisu lagani, te najavio da će grad pomagati koliko može. Spomenuo je potpore za nabavu uređaja za smanjenje otpada od hrane i digitalne natječaje bez potrebe fizičke prijave.
Izdvojio je projekt sigurnih noćnih okruženja, pilot projekt suradnje s ugostiteljima i drugima u gradu kako bi Zagreb ostao jedan od najsigurnijih gradova u Europi. Poručio je da su ugostitelji ključni za goste na predstojećem Adventu, kao i svih prošlih godina.
Predstavnik Ministarstva turizma i sporta (MINTS) Robert Pende na Forumu je rekao da su nova istraživanja potvrdila kako turisti sve više cijene i prepoznaju kvalitetnu hrvatsku ugostiteljsku ponudu. "Zagreb i njegovo ugostiteljstvo u tome sigurno imaju najveću ulogu i to je trend koji nam pokazuje smjer kojim treba ići", rekao je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati