Meso istarskog boškarina dobilo oznaku izvornosti
![Meso istarskog boškarina dobilo oznaku izvornosti](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/72d6b5f5-65d0-4044-8485-b45aa891c6ea.jpg?width=765&height=430)
NA INICIJATIVU Hrvatske i Slovenije meso istarskog goveda boškarina upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je taj proizvod dobio zaštitu na europskoj razini. "Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina" upisano je u registar proizvoda sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), što je treći proizvod koji su zajedno zaštitile Hrvatska i Slovenija.
Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI najsnažnije su povezani s mjestom proizvodnje. Riječ je o poljoprivrednim proizvodima i vinu kod kojih se postupak proizvodnje, prerade i priprema mora odvijati na određenom području.
"Meso istarskog goveda – boškarina" / "Meso istrskega goveda – boškarina" je svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo oteljenih u području istarskog poluotoka, unutar administrativnih granica Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije te na području slovenskog dijela Istre.
Prije boškarina Hrvatska i Slovenija su zajedno zaštitile istarski pršut i istarsko maslinovo ulje
Goveda su podvrgnuta standardnom postupku usmrćivanja i obrade trupa. Na tržište se može staviti kao svježi ili zamrznuti proizvod.
"Meso istarskog goveda – boškarina" / "Meso istrskega goveda – boškarina" je svijetloružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela.
Prije boškarina Hrvatska i Slovenija su zajedno zaštitile istarski pršut i istarsko maslinovo ulje. U proceduri zaštite kod Europske komisije još su dvije zajedničke prijave Slovenije i Hrvatske - za istarski ovčji sir i istarski med.
Provedbena uredba Europske komisije upisana je u Službeni list EU-a 14. studenoga i stupa na snagu 20 dana nakon objave. Uredba je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati