AUSTRALSKI znanstvenici otkrili su da zrak može imati ključnu ulogu u međusobnom miješanju vode i ulja.
U kemijsko-fizikalnim laboratorijima, ali i za domaćice u kuhinji dosad je vrijedilo da se ulje i voda ne miješaju.
Nalijete li u posudu ulje i vodu, možete je tresti koliko god hoćete i zatim je odložiti, ulje će uvijek isplivati na površinu. Tek dodavanjem, recimo, sredstava za pranje ili stabilizatora može se dobiti homogena smjesa. Da neku ulogu u tome ima i zrak, dosad nije bilo poznato.
Najnovijim eksperimentima kemičara Rica Pashleya s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri, i ta je dogma poljuljana, piše znanstveni časopis ´New Scientist´.
Pashley je najprije iz mješavine ulja i vode - naravno neuspjele - ispumpao sve plinove, isisavajući iz nje i zrak. Pritom je naizmjence zamrzavao i otapao nastalu mješavinu. Ono što se dogodilo iznenadilo je i kemičara: spontano je nastala emulzija vode i ulja, koja je ostala stabilna i kad ju je izložio na zraku. Na ideju je došao promatrajući tanke uljne slojeve na površini vode. Razvlačeći takve uljne filmove zapazio je mikroskopski sitne šupljine ili mjehuriće, koji su vjerojatno bili ispunjeni plinom.

Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati