Srpkinja na Baliju probala najskuplju kavu na svijetu, pravi se od mačkinog izmeta
ANASTASIJA Milojić, tiktokerica iz Srbije poznata po objavama s putovanja, iznenadila je svoje pratitelje videom s Balija u kojem je otkrila da je ondje probala – kavu koju je, kako kaže, "iskakila mačka".
"Probala sam ju da vi ne biste morali", rekla je na početku videa i objasnila da se radi o, navodno, najskupljoj kavi na svijetu. "U prosjeku košta oko 500 eura po kilogramu, ali cijene idu i do 1200 eura", rekla je.
"Pravi se od zrna kave koja su prošla kroz probavni sistem cibetke, vrste mačke koja jede kvalitetne plodove kave i nakon što ih izbaci, zrna se peru, suše i prže", pojasnila je.
O samom okusu nije mogla puno reći jer kavu inače pije s mlijekom. "Ako se pitate kakvog je okusa, ja osobno ne pijem kavu bez mlijeka pa ne mogu da usporedim, ali ljudi kažu da je jako dobra i da ima finiji okus od obične kave", dodala je.
Reakcije pratitelja
Njezin video pregledan je gotovo 174 tisuće puta u kratkom roku, a komentari su se brzo nizali. Neki su bili zgroženi i nisu mogli vjerovati da bi netko popio takvu kavu, dok su se drugi složili da je riječ o zaista posebnom napitku.
"Ne bih ju popila da mi život od toga ovisi", "Zanimljivo i hrabro", "Probali smo ju i mi i meni je sasvim okej", "Ja sam ju čak i kupila, kuhamo ju kući", "Odlična je i okusom blaga dosta", bili su samo neki od komentara korisnika.
Kakva je to kava?
Riječ je o kavi poznatoj pod imenom kopi luwak, koja dolazi s područja jugoistočne Azije, najčešće iz Indonezije, ali i s Filipina i iz Vijetnama. Posebna je po načinu na koji nastaje – zrna kave prolaze kroz probavni sustav cibetke, male životinje nalik mački, nakon čega se skupljaju, čiste i prerađuju.
Cibetke prirodno biraju najzrelije i najkvalitetnije plodove kave, koje pojedu, a zrna, iako fermentirana, ostanu netaknuta. Nakon što ih izbace, zrna se peru, suše i prže. Upravo taj proces fermentacije u probavnom traktu, tvrde proizvođači, daje kavi poseban okus i blažu aromu.
Zbog složenog i ograničenog načina proizvodnje, cijena kopi luwaka izuzetno je visoka, a mnogi smatraju da je riječ o najskupljoj kavi na svijetu.
Kad je riječ o okusu, ljubitelji tvrde da je blaži, manje gorak, te da ima note čokolade, karamela i začina, dok drugi smatraju da je cijela priča više marketinški trik nego stvarna revolucija u okusu.
Ova kava ipak nije bez kontroverzi. Zbog velike potražnje, mnoge cibetke danas se drže u zatočeništvu i prisilno hrane bobicama kave, što izaziva zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama. Prava, etički proizvedena kopi luwak kava potječe od divljih cibetki i vrlo je rijetka, ali samim time i još skuplja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati