Nutricionistica s Harvarda tvrdi da ovu ultraprerađenu hranu nikada ne kupuje
KAO VODITELJICA odjela za nutricionističku psihijatriju na Harvardu, dr. Uma Naidoo redovito se susreće s pacijentima koji se žale na poremećaje raspoloženja, stres, smanjenu energiju i kognitivna oštećenja. Međutim, čim smanje unos ultraprerađene hrane i zamijene je hranjivim alternativama, uočavaju pozitivne promjene.
"Ultraprerađena hrana može biti štetna za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ipak, ona sada čini više od polovice kalorija u standardnoj prehrani", tvrdi dr. Naidoo.
Ona takvu hranu izbjegava kad god je moguće, a jednu ultraprerađenu namirnicu nikada ne kupuje.
"U svakoj trgovini pronaći ćete cijeli red pahuljica s veselim maskotama na šarenim pakiranjima, koji privlače pažnju potrošača, osobito djece. Reklamiraju se kao zdrava hrana, iako se povezuju s kroničnom upalom i lošim zdravstvenim ishodima", kaže.
Žitarice za doručak obično se sastoje od jednostavnih ugljikohidrata s velikim količinama dodanih šećera. Konzumiranje takve hrane za prvi obrok u danu može dovesti do skokova šećera u krvi, koji nas ostavljaju gladnima samo nekoliko sati kasnije i sklonijima posegnuti za slatkim zalogajima između obroka. Doručak bogat ugljikohidratima također može dovesti do niske energije, moždane magle i razdražljivosti kasnije tijekom dana.
Zašto je ultraprerađena hrana toliko nezdrava?
Ultraprerađena hrana industrijski je proizvedena hrana dobivena od široko uzgojenih i genetski modificiranih usjeva poput kukuruza, soje i šećera. Obično su jeftini za proizvodnju, zgodni za kupnju i konzumaciju te vrlo ukusni. Nažalost, zbog različitih koraka u proizvodnji ove namirnice često su lišene prirodnih vitamina, minerala i vlakana.
Imaju dug rok trajanja što se obično postiže dodavanjem konzervansa, kemikalija, umjetnih aroma, zaslađivača i bojila, a često imaju neprirodno visok udio omega-6 masnih kiselina i nizak udio omega-3 masnih kiselina.
Ova kombinacija umjetnih sastojaka, šećera, visokog omjera omega-6 i omega-3 te niskog nutritivnog sadržaja čini ultraprerađenu hranu upalnom i štetnom za mikrobiom. Kada tijekom vremena stalno jedete ultraprerađenu hranu, to može pridonijeti nizu fizičkih i mentalnih zdravstvenih komplikacija, od dijabetesa i pretilosti do depresije i anksioznosti.
Neke od najpopularnijih i široko konzumiranih ultraprerađenih namirnica su žitarice za doručak, grickalice poput čipsa, kolačića i krekera, preljevi za salate, začini, pića zaslađena šećerom te komercijalne smrznute večere, piše CNBC.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati