Devet prednosti cvjetače koje ju čine superhranom
POSLJEDNJIH nekoliko godina cvjetača je nadmašila sve ostalo povrće. Postala je hrana od koje se spremaju tacosi, radi podloga za pizzu, kao i juhe.
Cvjetača je jedno od najpopularnijih povrća zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i kalorija, kao i svojoj svestranosti. Pokazala se kao uvjerljiva alternativa tradicionalnim sastojcima i koristi se za pripremu svega.
U nastavku otkrivamo sve dobrobiti cvjetače zbog kojih se smatra superhranom.
Bogata je vlaknima
Nije tajna da su nam vlakna neophodna. U glavici cvjetače srednje veličine nalazi se 12 grama vlakana, što je 10 posto od preporučenog dnevnog unosa.
Vlakna mogu smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Također, pridonosi zdravlju probavnog i srčanog zdravlja.
Dobar je izvor kolina
Kolin je hranjiva tvar koja igra ulogu u funkciji živčanog sustava i metabolizmu, a adekvatan unos kolina može pomoći i u funkciji pamćenja, kaže dijetetičarka Gena Hamshaw.
Pomaže zdravlju imuniteta
Postoji razlog zašto je vitamin C postao vruća tema posljednjih godina. Cvjetača sadrži vitamin C, kao i antioksidanse koji su poznati po svojim protuupalnim učincima i sposobnosti da potakne imunološku funkciju.
Bogata je vitaminom K
Ovaj vitamin topiv u mastima igra bitnu ulogu u zdravlju kostiju jer regulira razinu kalcija u krvi i zgrušavanje krvi. Cvjetača ima otprilike 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K.
Može pomoći u gubitku težine
Šalica cvjetače sadrži samo 25 kalorija pa je očiti izbor za sve koji žele smršaviti. Osim što je bogata vlaknima i promiče sitost, cvjetača ima visok udio vode.
Sadrži gotovo sve hranjive tvari koje su vam potrebne
Cvjetača je izvrstan izvor folata, kalija, magnezija, fosfora, vitamina B, C i K i još puno toga.
Dobra je alternativa žitaricama
S oko devet puta manje ugljikohidrata od riže i bezbroj više vitamina i hranjivih tvari, cvjetača je odlična alternativa tradicionalnim žitaricama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati