Četiri moguće posljedice jedenja crvenog mesa u pedesetima
O ZDRAVSTVENIM prednostima jedenja crvenog mesa raspravlja se već desetljećima. Dok neki ljudi kažu da je nezdravo i da ga treba izbjegavati, drugi tvrde da može biti dio zdrave, uravnotežene prehrane.
Ali što je s potencijalnim rizicima koji dolaze s godinama? Mogu li i ljudi u 50-ima još uvijek redovito uživati u crvenom mesu ili su potencijalne zdravstvene posljedice prerizične? Stranica Eat This ponudila je odgovore.
Povećanje kolesterola
Nažalost, koliko god da je ukusno, poznato je da crveno meso pridonosi povećanju kolesterola jer sadrži puno zasićenih masti. Prema American Heart Associationu, crveno meso ima više zasićenih masti od bijelog mesa ili ribe.
Visoki kolesterol s vremenom može pridonijeti srčanim bolestima. Prema Medical News Todayu, koronarna bolest srca često je uzrokovana prevelikim nakupljanjem kolesterola na stijenkama arterija, što dovodi do začepljenja žila u srcu. Budući da s godinama kolesterol može postati veći problem, smanjenje unosa crvenog mesa može pomoći.
Kraći život
2012. godine su znanstvenici s Harvarda objavili studiju u časopisu Archives of Internal Medicine koja se bavila rizicima za smrtnost i kardiovaskularne bolesti kod ljudi koji jedu crveno meso. Istraživači su otkrili da su oni koji su jeli više crvenog mesa bili u većem riziku, a Harvard je nakon 28 godina istraživanja zaključio da bi svaka dodatna porcija crvenog mesa na dnevnoj bazi mogla povećati rizik od smrti za 13 posto. Uz to, konzumacija prerađenog crvenog mesa povećala je taj broj na 20 posto.
Unos proteina
Jedenje crvenog mesa ima neke prednosti. Primjerice, sadrži značajan udio proteina. 100 grama goveđeg odreska sadrži oko 27 grama proteina. Unos proteina osobito je važan u srednjim godinama, ali zbog rizika od srčanih bolesti povezanih s konzumiranjem previše crvenog mesa, American Heart Association preporučuje unos proteina putem nemasnog mesa ili iz biljnih izvora.
Pogoršanje problema s bubrezima
Rizik od razvoja problema sa zdravljem bubrega raste kako starimo. Za one koji imaju problema s bubrezima, crveno meso možda nije najbolja opcija. Prema Medical News Todayu, osobe s kroničnom bubrežnom bolešću trebale bi ograničiti konzumaciju crvenog mesa. Razlog se krije u tome što ljudi koji imaju probleme s bubrezima imaju poteškoće s probavom fosfata iz mesa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati