12 namirnica koje nutricionisti preporučuju za jačanje imuniteta
AKO ŽELITE ostati zdravi, najvažnije je usvojiti zdrave navike koje jačaju imunitet. To znači dovoljno spavati, upravljati stresom, biti aktivan, redovito i pravilno prati ruke i pravilno se hraniti.
Iako hrana ili dodaci prehrani nisu lijek ili stopostotna prevencija bolesti, postoje neke namirnice koje mogu imati pozitivan učinak. Ovo je 12 najčešće spominjanih među nutricionistima, a koje bi trebale postati dio vaše rutine.
Citrusi i crvena paprika
Limun, naranče ili grejp, što god odabrali, nećete pogriješiti. Citrusi obiluju vitaminom C, a za potrebnu dozu vlakana najbolje je pojesti cijelu voćku. Jedna naranča srednje veličine osigurava oko 70 mg vitamina C, a grejp oko 90 mg.
Crvena paprika također obiluje vitaminom C. Ako je sirova i srednje veličine, njenom konzumacijom ćete u organizam unijeti oko 150 mg vitamina C.
Sjemenke suncokreta i bademi
Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, bakra, mangana, kalcija, magnezija i željeza, dok su bademi puni vlakana, mangana, magnezija, bakra, fosfora, vitamina E i B2.
Slatki krumpir i mrkva
Slatki krumpir je dobar izvor proteina, a sadrži više vitamina A nego mrkva. Karotenoidi, antioksidansi koji se nalaze u mrkvi, imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje obolijevanja od bolesti krvožilnog sustava. Nadalje, karotenoidi smanjuju rizik pojave tumora te reguliraju šećer u krvi.
Mrkva ima iznimno značajan utjecaj na zdravlje očiju zato što sadrži beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a upravo je navedeni vitamin jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Mrkva djeluje i kao diuretik, a osim u izbacivanju suvišne vode iz tijela ona vam može pomoći i u izbacivanju štetnih tvari i toksina. Uz sve navedeno, mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.
Srdela
Ako srdelama ne uklanjate kosti, nego ih jedete, vaše kosti će vam biti zahvalne jer ćete tako dobiti oko 40% preporučene dnevne vrijednosti kalcija u jednom obroku. Budući da većina nas ne dobiva dovoljno kalcija, ova riba je izvrstan izbor, a također su odličan izvor vitamina B12, selena i fosfora.
Sjemenke bundeve
Jako su jeftin izvor proteina i vlakana, a obiluju i magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom, željezom, imaju dosta bakra, cinka i vitamina K.
Kurkuma
Kurkuma sadrži snažne antioksidanse i protuupalna svojstva. Međutim, također je poznata i po antifungalnom, antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.
Orasi
Poznati su kao namirnica koja čuva zdravlje srca i krvnih žila. Obiluju omega-3 masnim kiselinama te sadrže arginin, esencijalnu aminokiselinu koja smanjuje visoki krvni tlak, kao i vitamin E.
Češnjak
Za češnjak je dobro poznato da ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva te da jača imunološki sustav.
Zeleno povrće
Ovo povrće ima sposobnost povezivanja s toksinima i drugim slobodnim radikalima i pretvara ih u neutralne materijale. Također čisti teške metale koji se nakupljaju u tijelu, a ima i protuupalna svojstva te svojstvo alkalizacije, tijela čime se tijelo rješava kiselosti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati