12 namirnica koje mogu biti okidač za migrenu, prema liječniku
VIŠE od 10 posto ljudi diljem svijeta, osobito u dobi od 20 do 50 godina, ima migrenu.
"Stalno me pitaju postoji li prehrana koja može spriječiti simptome migrene. Ne postoji. Ali, određena hrana može izazvati migrenu i pogoršati simptome", tvrdi dr. Fred Cohen, specijalist za glavobolje i docent medicine i neurologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.
Prema kliničkim ispitivanjima, to su:
- kofein
- alkohol
- mliječni proizvodi
- mononatrijev glutamat (pojačivač okusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)
- nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, hrenovke i mesne delikatese)
- agrumi (naranča, limun, limeta i grejp)
- umjetni zaslađivači (aspartam i sukraloza koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićima)
- hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)
- luk
- orašasti plodovi
- fermentirana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)
- gluten (kruh, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)
"Uvijek govorim svojim pacijentima da obrate pozornost na prehranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolja kako bi lakše identificirali moguće okidače", ističe dr. Cohen.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati