Iz britanskih trgovina povlači se nekoliko serija Kinder jaja
NEKOLIKO serija čokoladnih Kinder jaja povlači se iz prodaje u Velikoj Britaniji zbog veze sa 63 slučaja salmonele, uglavnom kod male djece. Agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila je da su sva jaja proizvedena u istoj tvornici u Belgiji.
Ljudima se savjetuje da ne jedu jaja od 20 grama ili pakiranja od tri komada s rokom trajanja između 11. srpnja i 7. listopada 2022.
Proizvođač čokolade Ferrero rekao je da nijedan od njegovih Kinder proizvoda puštenih u prodaju nije bio pozitivan na salmonelu.
"Izuzetno ozbiljno shvaćamo pitanja sigurnosti hrane i iskreno se ispričavamo zbog toga", poručili su iz tvrtke, a prenosi BBC.
Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, a većina od 63 dosadašnja slučaja salmonele je među djecom u dobi od pet godina. Više slučajeva je navodno zabilježeno u Europi, uključujući Irsku, Francusku, Njemačku, Švedsku i Nizozemsku.
FSA je priopćila da Ferrero dobrovoljno povlači proizvode kao mjeru predostrožnosti. Rečeno je i da tvrtka blisko surađuje s tijelima za sigurnost hrane kako bi se otkrio točan uzrok izbijanja zaraze salmonelom. Vjeruje se da drugi Kinder proizvodi nisu kontaminirani, dodaje FSA.
Agencija je u upozorenju navela da su istrage javnih zdravstvenih tijela "pronašle vezu između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom diljem Ujedinjenog Kraljevstva i specifičnog proizvoda tvrtke Ferrero".
"Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom djecom, posebno kako se bliži Uskrs, stoga pozivamo roditelje i skrbnike djece da provjere rok trajanja proizvoda naveden na pakiranju", dodala je Tina Potter iz FSA-a.
Dr. Lesley Larkin iz britanske zdravstvene agencije za sigurnost rekla je da simptomi salmoneloze, koji mogu uključivati proljev, grčeve u želucu, mučninu, povraćanje i groznicu, "obično prolaze sami u roku od nekoliko dana".
Dodala je i da bi simptomi mogli biti ozbiljniji, osobito u male djece i one s oslabljenim imunološkim sustavom, a svi koji su zabrinuti trebali bi kontaktirati svog liječnika opće prakse ili hitnu pomoć.
Salmonela se može prenijeti s osobe na osobu pa je dr. Larkin savjetovao svima koji imaju simptome da temeljito peru ruke i izbjegavaju rukovanje hranom drugih ljudi.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati