Via Vino: Posjetitelji kroz tri vikenda istraživali što sve nudi Zagrebačka županija

VIA VINO festival u svojoj drugoj godini održavanja potaknuo je posjetitelje na istraživanje bogate eno-gastronomske ponude Zagrebačke županije.
Tijekom ukupno tri vikenda na različitim lokacijama, od padajućih vinograda na brdašcu iznad Ivanić-Grada, bajkovitog okruženja povijesne kurije Nespeš, prirodnog amfiteatra Plešivice i na posljetku, skrivene Lugarnice Čardak u turopoljskoj šumi, stotine posjetitelja VIA VINA uživale su u spektakularnim večerima posvećenim vrhunskim vinima i autentičnoj gastronomiji s potpisom Zagrebačke županije.
"VIA VINO festival na lokacijama nadomak glavnog grada otkrio je našim posjetiteljima jedinstven spoj lokalne gastronomije gdje smo ponudu jela bazirali na sezonskim i tradicionalnim namirnicama, turopoljskoj svinji i crnim turopoljskim tartufima uz ponudu vrhunskih vina i prepoznatih obiteljskih destilerija Zagrebačke županije", poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović, organizator i idejni pokretač destinacijskog projekta VIA VINO.
Bogatstvo turopoljske šume na jelovniku završnice VIA VINA
Posljednja večer festivala održala se u skrivenoj Lugarnici Čardak, okruženoj gustom i očuvanom turopoljskom šumom, izvorom delicija na jelovniku. Goste je na ulazu dočekala svečana postrojba Plemenite općine Turopolje, Turopoljski banderij, a župan POT-a Juraj pl. Odrčić upoznao je okupljene s povijesnom važnosti turopoljske šume.
Posjetitelji su imali prilike vidjeti kako izgleda potraga za tartufom, na pokaznom lovu na tartufe s iskusnom tragačicom Kali koja je pronalaskom usrećila nekoliko gostiju.
Na jesenskom VIA VINO jelovniku, u Lugarnici Čardak, gosti su uživali u kreativnim bruschettama s kremom od buče, mesu turopoljske svinje i nezaobilaznim crnim tartufima. Svježe se pripremala domaća pašta s listićima crnog turopoljskog tartufa, a već dobro poznati VIA VINO menu uključivao je i domaće nareske sa sirom i vrhnjem te burgere s domaćim junećim mesom.
Festival je završio besplatnom projekcijom najboljeg europskog filma 2020. godine Još jedna runda uz poziv organizatora, Turističke zajednice Zagrebačke županije, na sljedeće VIA VINO.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati