Otvoren edukacijski kulinarski praktikum na Aspiri u Zagrebu
PODIZANJE razine kvalitete gastronomske ponude i edukacija kadrova jedan je od glavnih ciljeva studija Gastronomije na Visokoj školi Aspira, koja djeluje u Splitu i Zagrebu. Na tom tragu 25. rujna 2018. godine otvoren je najsuvremeniji edukacijski kulinarski praktikum u prostorima Aspire u Zagrebu.
Iako je praktikum otvoren u sklopu prvog međunarodnog studija Gastronomije, njime će se služiti i svi ostali polaznici čitavog spektra edukacijskih programa, koje je Aspira osmislila u vidu povećanja kompetencija hotelijerskog i ugostiteljskog kadra. Svečanosti su prisustvovali brojni Aspirini suradnici i predavači iz svijeta turizma, gastronomije i politike; chefovi Tomica Đukić, Damir Modrušan, Antun Nišević i Branko Ognjenović, predstavnica gradonačelnika Grada Zagreba – Nera Pavić te državni tajnik Ministarstva turizma RH – Tonći Glavina.
Svečanost su otvorili budući dekan Škole Alen Jerkunica i idejni začetnik i pokretač Milivoj Jerkunica koji nisu krili zadovoljstvo uspjehom prvog visokoškolskog obrazovnog programa u području gastronomije. Pohvale nisu izostale niti od strane predstavnice gradonačelnika Grada Zagreba, Nere Pavić, koja je naglasila važnost znanja za napredak društva te sinergiju obrazovanja i prakse, koju je Aspira implementirala od samih početaka svog rada. Uslijedio je govor glavnog tajnika Ministarstva turizma, Tonćija Glavine, koji već dugi niz godina s ministrom Garijem Cappellijem prati i podržava rad Visoke škole Aspira.
"Aspira je izvanredna priča o poduzetništvu u obrazovanju i sretan sam što imam priliku biti njenim svjedokom. Hrvatskoj nedostaje kvalitetna i educirana radna snaga u turizmu, a upravo su oni ključni za njegov razvoj i produljenje turističke sezone. Otvaranje studija Gastronomije i kulinarskog praktikuma ogroman je doprinos kvalitetnoj edukaciji budućih turističkih djelatnika", rekao je on.
No ipak najzanimljiviji dio svečanosti bilo je predstavljanje kulinarskog praktikuma u kojem su studenti Gastronomije s poznatim chefom i Aspirinim predavačem Damirom Modrušanom pripremili pravu rapsodiju okusa u tri slijeda. Izbor menija bio je pomalo netipičan jer su željeli obuhvatiti najzanimljivije namirnice iz cijele Hrvatske, od poljičkog soparnika, rižota od muškatne buće sa svježe naribanim crnim tartufima do carskog mesa. Priču je zaokružio izvrstan izbor vina iz cijele Hrvatske za koji su se pobrinuli članovi Sommelier kluba Aspire.
Nakon svečanog otvorenja polaznici će nastaviti učiti i raditi s najboljih stručnjacima iz svijeta gastronomije, radeći svatko na svojoj radnoj jedinici i prateći upute mentora preko ekrana. Ne sumnjamo da će ovako kvalitetna gastro edukacija i najsuvremenije opremljen kulinarski studio doprinijeti razvoju turizma i učiniti Aspirine studente svjetskim znalcima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti