Judea Lawa pitali za najdraži restoran u Torontu: "Onaj mali hrvatski, radi li još?"

NA KANADSKOJ premijeri filma Black Rabbit Jude Law je otkrio da mu je najdraži restoran u Torontu - hrvatski restoran. Jason Bateman i on odgovarali su na pitanje novinarke o najdražem restoranu u Torontu.
"Sotto Sotto je super" odgovorio je brzo Bateman, dok se Jude nije mogao sjetiti imena restorana u koji on često ide pa je krenuo opisno. "Ima jedan odličan... Dolazim ovdje 35 godina, nije li to nevjerojatno? Nitko nije rekao da jest jer očito izgledam staro", našalio se na početku.
"Je li još otvoren taj hrvatski restoran?"
"Kad sam prvi put došao, postojao je jedan nevjerojatno dobar hrvatski restoran. Je li to još otvoreno? Mali obiteljski hrvatski restoran", objašnjavao je novinarki, pokušavajući se sjetiti imena. "Cro-ATES", našalio se Bateman (kombinira englesku riječ "Cro", skraćenicu za Croatia ili Croat, dakle Hrvati, i glagol "ate", pojeli, jeli). "Da, ok, možda", pridružio se šali Law.
Joso's
A u komentarima su veoma brzo shvatili o kojem restoranu Law govori. "Joso's", "Mora biti Joso's!", "Ma sigurno Joso's", pišu. Ubrzo se javila i bivša konobarica u tom restoranu. "Početkom 2000-ih sam ga posluživala u Joso's, to je bilo ostvarenje mog sna", napisala je.
A nastanak restorana o kojem Law govori zvuči kao filmska priča.
1967. osnivači restorana Joso Špralja (rodom iz Zadra) i njegova supruga Angiolina kupili su mali kafić na adresi Yorkville 71 koji je Joso često posjećivao kao gost i izvođač (nastupao je kao glazbenik). Upravo je ovdje doživio svoj zabavljački "proboj" u karijeri, upoznavši svoju partnericu u predstavi Malku. Njihov duo postao je pjevačka senzacija, putujući svijetom nastupajući kao kanadski Sonny i Cher.
Mala kavana preimenovana je u Joso's Cafe usred boemske beatnik kulture Yorkvillea 70-ih godina. Tamo je Joso danju nudio satove gitare i pjevanja, a noću su on i Angiolina vodili kavanu. Joso bi nastupao za svoje goste, kao i gostujući međunarodni umjetnici.
"Ljude je Joso's Cafe privlačio zbog neobične umjetnosti, prekrasne glazbe, espressa, peciva, sendviča i karizmatičnih domaćina. Konzervativni Toronto značio je da alkohola nije bilo na vidiku, no poneki gost bi izvadio bocu iz džepa da podijeli. Kad je kuća bila puna, sve je bilo u redu, ali zime su bile duge i hladne", stoji na stranici restorana.
Kao nova imigrantica u Kanadi, Angiolina je razmišljala o tome kako učiniti posao profitabilnijim. Budući da je bila izvrsna kuharica, pretraživala je trgovine drugih imigranata kako bi pronašla (tada egzotične) sastojke potrebne za pripremu jela s kojima je odrasla. Uspjela je pronaći lignje, hobotnice, dagnje i školjke među talijanskim i portugalskim ribarima, a goste kafića koristila je kao svoje degustatore okusa.
To su bili prvi stanovnici Toronta koji su jeli lignje, školjke na buzaru i hobotnicu s roštilja. Gutali su ih s oduševljenjem i poticali je na još. Gentrifikacija susjedstva započela je sredinom 70-ih, a Yorkville 71 kasnije će biti srušen.
Budući da su plodovi mora dobili takav prijem, to je potaknulo Josu, Angiolinu i njihovo dvoje djece da otvore blok sjevernije u tada oronuloj dvokatnici viktorijanskog polu-stana na adresi Davenport Road 202. Upravo su ovdje Joso i njegova obitelj zajedno radili na izgradnji i učvršćivanju reputacije najboljeg fine dining restorana s morskim plodovima u gradu.
Joso's trenutno posjeduju i njime upravljaju Leo i Shirley Špralja, sin i snaha samog Joso'sa – oni i dalje održavaju obiteljsku vezu s restoranom. Njihov sin i kći, Marko i Olivia, uključeni su u poslovanje i predstavljaju treću generaciju obitelji koja se zalaže za pružanje najjedinstvenijeg iskustva objedovanja dostupnog u Kanadi u Torontu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati