Hrvatska dobila prvi praseći butik, a mladić iza ideje ne misli stati na tome
Screenshot: YouTube
ZAHVALJUJUĆI domišljatom i poduzetnom stočaru, Vinkovci su dobili Praseći butik, piše Glas Slavonije. Alen Barić (32) iz Ivankova uvidio je nedostatak ponude na tržištu i odlučio otvoriti jedinstveni butik koji kupcima svakodnevno nudi razne vrste pečene prasetine.
Stočarstvom se bavi od malih nogu, a svinjogojstvo, obiteljska tradicija koju je naslijedio od djeda i oca, želi prenijeti i na svoje sinove. Na imanju ima 150 ovaca, 200 krmača te po 500 tovljenika u turnusu. Godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasaca. Prodaju ih jednom velikom trgovačkom lancu i okolnom mesnicama, no nisu zadovoljni trenutačnom cijenom kojom jedva pokrivaju troškove.
Nedavno se Alen upustiti u novi poslovni pothvat i građanima omogućiti da, kada požele jesti kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine. Prasci se peku u krušnoj peći i na ražnju na njegovom imanju u Ivankovu. To je usluga koju do sad na tom području nitko nije nudio, a Alen može istovremeno peći i deset prasaca. Do kraja mjeseca najavljuje i otvaranje Prasećeg butika u Osijeku, a on će imati i dodatan sadržaj - sandwich bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču u Ukrajini.
U novom butiku zasad prodaje prase dnevno, no zanimanje je sve veće. "Ja tu ne očekujem neku zaradu. Bitno mi je da u butiku prodajem dio svoje prasadi iz vlastite proizvodnje, da si radnici zarade za plaću i da smo na pozitivnoj nuli. O tome najbolje govori i cijena od 70 kuna za kilogram pečene domaće prasetine, što je jeftinije nego u Bosni" kaže za Glas Slavonije.
S druge strane, od Osijeka, studentskog grada, ima puno veća očekivanja. Kaže kako bi bio prezadovoljan da ga posjeti samo jedan posto građana koji ondje žive. Napominje Alen kako nije zadovoljan odnosom države prema uzgajivačima svinja te smatra da bi hrvatski poljoprivredni i porezni sustav te prateći zakoni trebali više štititi proizvođače.
Prasci se trenutačno prodaju po cijeni od 10 do 12 kuna po kilogramu, a realna otkupna cijena trebala bi, smatra Alen, biti 15 kuna za kilogram žive vage. Sve teže ih je prodati, a pogotovo naplatiti. Ogorčen je i na inspekcije, koje, smatra, umjesto da proizvođače usmjeravaju i pomažu im da sve rade po zakonu, samo gledaju kako će im nešto pronaći i kazniti ih.
"Treba pustiti ljude da rade. Ovo je krvav posao, radi se 25 sati dnevno. To je cijeli ciklus, koji traži jako puno truda, rada, energije, financijskih sredstava i odricanja. Trebalo bi više razumijevanja za nas i naše muke. Evo, i sada svakog trena očekujem da će nam uletjeti neka inspekcija i gaziti nas, ali neka, ja se ne bojim", rekao je te ipak priznao kako se sve teže boriti s vjetrenjačama te najavio mogući prekid proizvodnje ako nova Vlada u sljedećih godinu dana ne promijeni nešto nabolje.
Već je pozvan da u Njemačku dođe baviti se svinjogojstvom, a u sređenoj državi s tako bogatim iskustvom sasvim sigurno ne bi radio za sitniš. "Iskreno se nadam da do toga ipak neće morati doći, da će se nešto promijeniti u hrvatskoj poljoprivredi, da će se konačno postaviti ispravni prioriteti i početi cijeniti i štititi domaćeg proizvođača. Naravno da bih volio ostati kod kuće, sa svojom obitelji ovdje živjeti, raditi i privređivati, ali ako ne budem imao izbora, krenut ću put Njemačke", zaključio je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati