Pečete li ga ovako? Evo kako da vam pileći file ne bude suh nakon pečenja
KAD PLANIRAMO ručak ili kupujemo namirnice, pileći file jedan je od najčešćih izbora, bilo da ga pečemo samog, dodajemo u salatu ili pripremamo u rižotu, tjestenini ili umaku. No kad ga pečemo samog, mnogi će se složiti da ovaj dio piletine često bude suh. Ono čemu težimo je dobiti mek i sočan komad mesa, a evo kako to postići.
1. Istucite pileći file
Ako je file neujednačene debljine, istucite ga kako bi bio ravnomjeran. To pomaže da se ravnomjerno ispeče i spriječi presušivanje tanjih dijelova mesa dok čekate da se ispeče deblji dio.
2. Marinirajte meso
Mariniranje pilećeg filea u maslinovom ulju, limunovom soku, jogurtu ili začinima omekšava meso i dodaje mu vlagu. Ostavite ga da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati.
3. Koristite jaku vatru na početku pečenja
Zagrijte tavu na visokoj temperaturi i ispecite file kratko s obje strane dok ne dobijete zlatno-smeđu koricu. To će "zatvoriti" vlagu u mesu.
4. Smanjite vatru i dovršite polako
Nakon što ste dobili zlatnu koricu, smanjite temperaturu i polako dovršite pečenje kako bi se meso ravnomjerno ispeklo bez isušivanja.
5. Ne pecite ga predugo
Pileći file je gotov kad unutrašnja temperatura dosegne 75 stupnjeva. Ako nemate termometar, file bi trebao biti čvrst, ali i dalje elastičan kad ga pritisnete. Predugo pečenje najčešći je uzrok suhog mesa.
6. Ostavite da odmori
Nakon pečenja pustite meso da odmori nekoliko minuta. Tako će se sokovi ravnomjerno rasporediti po mesu umjesto da iscure prilikom rezanja.
Evo i ideja kako marinirati, ali i iskoristiti pileći file u salati.
Salata od grilane piletine
Ovo je jednostavna, a drugačija salata, idealna kad nemate puno vremena i želite pripremiti zdrav i lagan, ali i zasitan obrok. Recept se nalazi ovdje.
Marinirani pileći file
Evo i ideje kako marinirati pileći file, a da piletina nakon pečenja bude sočna i ukusna te malo drugačija od uobičajene. Recept je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati