Ovo je vjerojatno najbolji recept ikad. Zbog njega ćete rado zaboraviti na dijetu
TREBA li upaliti pećnicu i ispeći savijaču usred ljeta pa ju servirati sa sladoledom ili pojesti sam sladoled - dilema je samo prvi put. Drugi put nema razmišljanja - pećnica se pali!
Iako dosta vremena provodimo na TikToku i tamo pronalazimo svakakve ideje, Facebook grupe nepresušan su izvor recepata za jela i deserte. Bude tamo maminih juha, bakinih savijača i tetinih grickalica. Prije par dana naletjeli smo na jedan koji spominje savijaču i sladoled, domaću verziju popularne kombinacije vrućeg brownie kolača i sladoleda. Ma daj, kome se sad da razvlačiti kore i paliti pećnicu? Međutim, ideja nam nije izlazila iz glave. Obožavamo palačinke sa sladoledom, sigurno će i ovo biti super.
Priča o savijači stara je koliko i želja za tijestom punjenim slasnim dodacima. Njome se diče brojni narodi, ali točno podrijetlo nije joj poznato. Smatra se da je postala popularna u 18. stoljeću na području i za vrijeme Austro-Ugarske pa se otuda uvriježio naziv štrudla (na njemačkom Strudel).
Budući da je ljeto, odlučili smo desert učiniti posebnijim sljubivši ga s jednom od 12 Quattro sladolednih kombinacija. U svakoj kutiji su četiri okusa, posipi i preljevi koji se lako kombiniraju uz svaki kolač. Veliki smo ljubitelji čokolade i lješnjaka, pa smo uz savijaču, u kojoj već ima čokoladne i nougat kreme, odabrali obiteljsko pakiranje sladoleda s, pogađate, čokoladnim okusom i dodacima kao što su lješnjak i naranča. Super se uklapa u sve prilike, bilo da se radi o poslastici nakon obiteljskog ručka ili slatkom iznenađenju za druženje s prijateljima.
Kombinaciju tople savijače i hladnog sladoleda je zaista teško opisati i morate ju okusiti. Bila je to ljubav na prvi griz.
Ljeti je sladoled neizostavan dio svakog druženja, bilo s prijateljima ili obitelji, doma ili na plaži. Jeste li ikad čuli da netko ne voli tu ukusnu i kremastu poslasticu? Ni mi isto. Različiti okusi spajaju ljude različitih ukusa i to ga čini popularnim izborom za zabave i okupljanja. Slično je i sa savijačama, koje su još prije sladoleda okupljale ljude i pomogle im da uživaju u zajedničkim trenutcima.
Savijača je u Hrvatskoj i postavila i srušila Guinnessov rekord
Za sjeverozapadnu Hrvatsku specifična je savijača od domaćeg punomasnog sira, dok se na jugu mogu naći verzije s orasima, smokvama ili rogačem. Svaka je posebna i odiše raznolikostima svoga kraja ili ruku koje ju spremaju. Riječ je o tanko vučenom tijestu u koje se umata slatki ili slani nadjev i ima moć da za stolom okupi sve generacije. Koliko god bili različiti, svi se lako slože da je ovo tradicionalno jelo nešto posebno.
Pravo, domaće tijesto nekad se radilo od domaćeg brašna koje je nastalo od pšenice koja je rasla pored jabuka koje su se brale za nadjev, a danas se u trgovinama mogu naći razne kvalitetne i gotove verzije.
Dva najduža reda savijača na svijetu poslagana su u Hrvatskoj. Skupa su dugi preko tri kilometra.
U selu Jaškovo, smještenom nedaleko od Karlovca, pokrenuli su manifestaciju posvećenu savijačama. Tamo se vrsni kuhari, profesionalni i amateri, natječu tko će pripremiti najbolju verziju, a 2015. postavili su Guinnessov rekord ispekavši i poslagavši najduži red savijača na svijetu. Bio je dug 1479.38 metara. Rekord su srušili u Sisku 2019., gdje su poslagali 1762.45 metara tog kolača.
Iako izrada iziskuje spretnost u razvlačenju tijesta preko cijelog stola, to nije nikakav problem za spretne ruke. Međutim, mi smo se odlučili na prečac – gotovo i malo drugačije rješenje iz Leda, savijaču s vanilijom, čokoladom i nougatom. Ledo je naš najveći proizvođač sladoleda te najveći distributer smrznute hrane. Njihovi proizvodi toliko su omiljeni da brzo nađu put do doma svake obitelji.
Za ovaj recept odabrali smo Ledovu savijaču koja dolazi već pripremljena. Potrebno ju je samo odlediti i staviti u pećnicu na pola sata na 180 stupnjava. Mi smo za to vrijeme sladoled ostavili u hladnjaku kako bi malo popustio, a i dalje bio dovoljno hladan za serviranje na tanjuru.
Kontrast toplo-hladno odlično je naglasio kremasto punjenje savijače i osvježavajuć sladoled. Hrskavi posip u svaki je zalogaj unio nešto novo i uzbudljivo. Također, kako su punjenja u savijači slagana jedno do drugoga po cijeloj dužini, a rezali smo ju po širini, svaki je zalogaj bio jedinstven, a poseban.
Okus naranče iz sladoleda divno se slagao s toplom i bogatom čokoladom iz savijače, stvarajući za nepce neodoljivu kombinaciju. Još nam se svidjela i kombinacija okusa Quattrove tamne čokolade i vruće kreme od vanilije, koja je bila savršen balans između punog okusa koji su pružili čokolada i nougat te osvježenja koje je pružio sladoled.
Nougat iz savijače izvrsno se slagao sa svakim sladolednim okusom, ali najbolje je komplementirao s okusom čokolade i naranče. Svidjelo nam se što je naranča u sladoledu suptilna i ne odvlači pažnju na sebe, a ipak se može okusiti u pravom trenutku. Toplo preporučamo da i sami probate.
Razvijanje savijače, punjenje i pečenje, kao i biranje kompatibilnog Quattro sladoleda, dokaz su prave ljubavi koja se pokazuje posebnim osobama iz obitelji ili prijateljima. A ako vas interesira više i želite uploviti u slatki vremeplov namijenjen za sve članove obitelji i šire, Index je u suradnji s Ledom napravio projekt Slatke priče.
Sadržaj donose Index i Ledo u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti