Znanstvenici: Ovo uobičajeno povrće smanjuje razinu šećera u krvi za 50 posto
ZNANSTVENICI su utvrdili da jedno vrlo rasprostranjeno povrće može sniziti razinu šećera u krvi za 50 posto, a pretpostavljaju da bi se uskoro moglo ciljano preporučivati kao dio liječenja pacijenata koji boluju od dijabetesa, piše The Independent.
Naime, gušterača osoba s dijabetesom tipa 2 nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina za regulaciju šećera u krvi, što znači da njihov šećer u krvi može doseći opasno visoke razine. Međutim, nalazi predstavljeni na 97. godišnjem sastanku The Endocrine Society u San Diegu u četvrtak 25. kolovoza otkrili su da ekstrakt lučice luka može značajno sniziti visoku razinu šećera u krvi i ukupne razine kolesterola kada se kombinira s antidijabetikom metforminom.
Vodeći autor studije Anthony Ojieh sa Sveučilišta Delta State je rekao: "Luk je jeftin i dostupan te se koristi kao dodatak prehrani. Ima potencijal za upotrebu u liječenju bolesnika s dijabetesom."
Istraživači su teoriju testirali na štakorima. Tri skupine štakora s medicinski izazvanim dijabetesom dobile su različite doze ekstrakta luka kako bi se vidjelo hoće li im pojačati učinak lijeka. Doze su bile 200 mg, 400 mg i 600 mg po kilogramu tjelesne težine. Istraživači su također dali lijek i luk trima skupinama štakora bez dijabetesa, s normalnim šećerom u krvi.
Studija je otkrila da je kod štakora s dijabetesom došlo do velikog smanjenja razine šećera u krvi, ako su bili na terapiji antidijabetika i luka. Ekstrakt luka također im je smanjio ukupnu razinu kolesterola, pri čemu su doze od 400 mg i 600 mg imale najveće učinke.
Studija je također otkrila da je ekstrakt luka doveo do debljanja kod štakora bez dijabetesa, ali ne i kod štakora s dijabetesom. "Luk nema puno kalorija", objasnio je Ojieh. "Međutim, čini se da ubrzava metabolizam i povećava apetit, što dovodi do unosa više hrane."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati