Znanstvenici objasnili koliko dugo trebate izlagati opeklinu mlazu hladne vode
PRVA stvar koju će svatko napraviti nakon što se opeče je izložiti opeklinu mlazu hladne vode iz slavine. Znanstvenici su, naime, otkrili koliko dugo to trebate činiti i zašto.
Prema istraživanju vodećih stručnjaka za kožu, 20 minuta je optimalno da opeklina bude pod mlazom vode. Takav tretman dovodi do 56 posto smanjenja dubine opekline, jer se tako mjeri oštećenje kože.
Ovaj vremenski protokol duži je od onog koji preporučuju neke bolnice NHS-a, a koje savjetuju samo deset minuta. Profesor Hugh Wright, kirurg u Leeds General Infirmaryju koji je vodio studiju, eksperimentirao je na 30 komada tkiva doniranih od pacijenata koji su bili podvrgnuti rekonstrukciji dojke.
Istraživanje na doniranim tkivima ukazalo na optimalnu duljinu izlaganja mlazu vode
Tkivo dojke opečeno je istom jačinom kao i koža ruke koja bi dodirnula plinsku ploču za kuhanje. Time su nastale takozvane "opekline srednje dubine", gdje oštećenje prodire samo u gornji sloj kože. Ovo je najčešći oblik opeklina.
Tkivo je zatim stavljeno pod mlaz hladne vode od 16 stupnjeva Celzijusa – prosječnu temperaturu vode iz slavine – tijekom 20 minuta te je uspoređeno s opečenom kožom koja nije bila ohlađena.
Profesor Wright objašnjava da učinak hlađenja ometa tjelesne procese koji izazivaju oštećenje kože nakon opeklina. Kad je koža ozlijeđena, imunološki sustav oslobađa proteine zvane citokini koji štite od infekcije u rani. Ali često se kao odgovor na opeklinu oslobađa previše citokina, što dovodi do produljene upale u tom području i naposljetku povećanog oštećenja tkiva.
Studija profesora Wrighta tvrdi da hlađenje opekotine isključuje oslobađanje citokina, ograničavajući oštećenje tkiva
Najčešći tip opeklina su one uzrokovane vrućom vodom ili parom. Profesor Wright je rekao: "Ako možemo naučiti ljude zašto je tako važno ohladiti kožu nakon opeklina i kako to učiniti, možemo mnoge ljude poštedjeti presađivanja kože, infekcija i dugotrajnih liječenja opeklina", piše The Daily Mail.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati