Tri protuupalne namirnice koje pomažu u borbi protiv raka, prema nutricionistici
PREHRANA igra ključnu ulogu u prevenciji raka. Istraživanja su pokazala da određene namirnice, osobito one biljnog porijekla, mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Dodavanjem pravih namirnica na tanjur svakodnevno, podržavamo imunološku funkciju, smanjujemo oksidativni stres i pomažemo tijelu da eliminira toksine, što sve zajedno može smanjiti rizik od raka.
Nutricionistica specijalizirana za prevenciju raka, Nichole Andrews, zajedno s liječnikom dr. Philipom Oakom, otkrila je koje namirnice mogu smanjiti rizik od ove bolesti.
Voće i povrće koje volite
Namirnice biljnog porijekla ključne su za smanjenje rizika od raka. U jednom TikTok videu, Andrews naglašava važnost konzumiranja više voća i povrća, posebno birajući ono koje volimo. "Najvažnije što možete učiniti za smanjenje rizika od raka jest dodati više biljnih namirnica u svoju prehranu", objašnjava. Voće i povrće pružaju antioksidanse, vlakna i fitokemikalije koje aktivno djeluju protiv upala i pomažu u uklanjanju štetnih toksina iz tijela.
Cjelovite žitarice
Iako su bezglutenske dijete popularne, nisu nužne za zdrav način života. Andrews ističe da su cjelovite žitarice, zapravo, vrlo važne u prevenciji raka. "Cjelovite žitarice poput smeđe riže, cjelovitih tjestenina i kruha pomažu u smanjenju rizika od raka", kaže ona. Te žitarice sadrže vlakna, fitokemikalije i antioksidanse – tri ključna sastojka koja štite stanice i smanjuju upale. Andrews preporučuje ciljati na unos od 30 grama vlakana dnevno.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi uvijek su fantastičan, zdrav međuobrok. Bademi su posebno hranjivi te su povezani s gubitkom težine i smanjenim rizikom od raka. Unatoč njihovoj visokoj kalorijskoj vrijednosti, bademi mogu biti vrijedna dopuna planu za gubitak težine zahvaljujući kombinaciji zdravih masti, proteina i vlakana koji pružaju dugotrajnu sitost. "Bademi su bogati vitaminom E, zdravim mastima i vlaknima. Ova kombinacija nutrijenata ne samo da pomaže u kontroli tjelesne težine produženim osjećajem sitosti, već je također povezana sa smanjenjem rizika od određenih vrsta raka. Antioksidansi u bademima pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, faktora rizika za nekoliko vrsta raka", zaključio je dr. Oak.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati