Sirova veganska dijeta koju vole Gwyneth Paltrow i Demi Moore rizična je za zdravlje?
VEGETARIJANSTVO i veganstvo postaju sve popularniji, a najnoviji trend uključuje jedenje isključivo sirove biljne hrane. Neki koji se odlučuju za ovaj režim neće jesti ni prerađenu hranu ili onu koja je promijenjena u odnosu na svoje prirodno stanje, poput zobenog ili bademovog mlijeka.
Za sirovu vegansku prehranu odlučile su se i neke zvijezde, poput Gwyneth Paltrow i Demi Moore. Ljubitelji te prehrane tvrde da kuhanje povrća uzrokuje gubitak hranjivih tvari i enzima i vjeruju da jedenjem sirove hrane mogu spriječiti oboljenja, povećati razinu energije i poboljšati cjelokupno zdravlje, ali nutricionistica Laura Brown za New York Post upozorava da bi ovaj trend zapravo mogao uzrokovati više štete nego koristi ako ga se slijedi kroz duži period.
"Iako biljna prehrana može imati mnoge prednosti za zdravlje, sirova veganska prehrana ipak ide korak dalje i može dovesti do rizika ako se pažljivo ne slijedi", izjavila je ova predavačica na Sveučilištu Teesside.
Kuhano povrće može osigurati više antioksidansa
Istraživanja pokazuju da određena namirnice mogu biti zdravije kada su kuhane, primjerice prokulice i crveni kupus. Dr. Brow tvrdi i da kuhano povrće tijelu može osigurati više antioksidansa. Na primjer, kuhani špinat olakšava tijelu da apsorbira kalcij. Povrće poput šparoga, gljiva, mrkve, brokule, kelja i cvjetače također ima više hranjivih tvari kada se kuha, rekla je.
"Ljudima koji se pridržavaju sirove veganske prehrane također može nedostajati vitamina i minerala, poput vitamina D, vitamina B12, cinka i željeza, koje dobivamo konzumacijom mesa i jaja. Ovi vitamini podržavaju zdrav imunološki sustav i igraju ulogu u strukturi, razvoju i proizvodnji moždanih i živčanih stanica", pojašnjava dr. Brown.
Najveći problem je nedostatak vitamina B12
Razina vitamina B12 najveća je briga. Studija iz 2005. pokazala je da je 38 posto sudionika koji su dugoročno konzumirali sirovu hranu imalo manjak vitamina B12. Zbog ovog nedostatka, sirova veganska prehrana također je povećala razinu homocisteina - aminokiseline koja razgrađuje vitamin B12. Povišene razine homocisteina mogu dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
"Ako se planirate držati sirove veganske prehrane, važno je pažljivo planirati kako biste bili sigurni da unosite sve hranjive tvari koje su vam potrebne za optimalno zdravlje. Ne preporučujem je da je dugo slijedite zbog brojnih rizika koje može imati", poručila je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati