Sezona je cikle, a ovo su razlozi zbog kojih biste je trebali jesti više i češće
CIKLA je poznata po jarkocrvenoj boji i zemljanom okusu, a sadrži i obilje hranjivih sastojaka.
U izdanju Critical Reviews of Food Science and Nutrition iz 2019. godine, istraživači su utvrdili da bi ljudi trebali u prehranu uključiti više cikle zbog njezine pristupačnosti i brojnih zdravstvenih dobrobiti.
Cikla je općenito moćna namirnica. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i puno vlakana i hranjivih tvari poput kalcija, magnezija, kalija i vitamina A.
Jedan od učinaka koje ćete iskusiti kad počnete jesti više cikle su antioksidativna i protuupalna svojstva koja dolaze iz tamnocrvenog pigmenta, poznatog kao betalain.
Enciklopedija hrane i zdravlja navodi da betalain možete dobiti samo iz cikle, kaktusove kruške i blitve ili određenih ekstrakata betalaina. Također se nalazi u nekim drugim biljkama i lišću, ali oni nisu jestivi za ljude.
Prema članku iz Nutrientsa, betalain je povezan sa smanjenjem upale, a u nekim slučajevima čak pomaže u smanjenju rizika od raka.
Istraživači su bili toliko impresionirani zdravstvenim nalazima vezanim uz ciklu da su nastavili ispitivati mogućnost korištenja te namirnice ili njenog ekstrakta za pomoć u borbi protiv upalnih bolesti jetre i artritisa.
Pozitivni učinci konzumiranja cikle su značajni, a jedina poznata "negativna" strana je ta da bi betalaini mogli pretvoriti vaš urin u crvenu ili ružičastu boju, navodi Klinika Cleveland.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati