Pomaže li jabučni ocat sniženju visokog krvnog tlaka?
UNATOČ svom izrazito kiselkastom okusu, jabučni ocat popularan je kućni lijek zbog mogućih zdravstvenih prednosti. Iako popis dobrobiti jabučnog octa uključuje potencijalnu pomoć kod šećera u krvi i mršavljenja, pitanje je uključuje li i smanjenje krvnog tlaka.
Visoki krvni tlak dramatično povećava rizik od srčanog i moždanog udara
Javlja se kada je sila protoka krvi kroz vaše arterije presnažna u duljem vremenskom periodu. Najbolji načini za smanjenje visokog krvnog tlaka su zdrava prehrana s kontroliranim unosom soli, redovita tjelovježba i pijenje alkohola samo u umjerenim količinama.
Gdje se tu uklapa jabučni ocat? Evo što sugeriraju stručnjaci
Jabučni ocat dobiva se tako da se jabuke zdrobe, preliju vodom i ostave na sobnoj temperaturi dok prirodni šećeri ne fermentiraju i formiraju etanol. Bakterije ga zatim pretvaraju u octenu kiselinu. Dostupan je u obliku tekućine, u kapsulama i u žvakaćoj gumi.
Ali uloga jabučnog octa u smanjenju krvnog tlaka nije dokazana, kaže Edwin K. McDonald, pomoćnik profesora medicine na Sveučilištu u Chicagu. "Nema visokokvalitetnih studija o ljudima. Postoji nekoliko studija na glodavcima koje sugeriraju da konzumiranje octa smanjuje krvni tlak", kaže dijetetičarka Carol Johnston.
Može pomoći pri mršavljenju
Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom koji su konzumirali ukupno dvije žlice jabučnog octa uz ručak i večeru i unosili 250 kalorija manje dnevno izgubili su prosječno devet kilograma tijekom 12 tjedana, prema studiji objavljenoj 2018. godine. Nasuprot tome, sudionici iz druge skupine, koji nisu uzimali jabučni ocat, u istim uvjetima izgubili su pet kilograma tijekom istog razdoblja.
Može smanjiti razinu šećera u krvi
U drugoj studiji, objavljenoj 2019. godine u časopisu Clinical Nutrition ESPEN, ljudi s prekomjernom težinom i s dijabetesom tipa 2, a koji su konzumirali dvije žličice jabučnog octa u čaši vode dva puta dnevno, pokazali su sniženu razinu glukoze u krvi.
Može imati antibakterijska svojstva
Dr. McDonald dodaje da postoje i neke druge zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju jabučnom octu. "Jabučni ocat ima poznata antibakterijska svojstva, a ako vam nije drago jesti zelenu salatu zbog mogućih skrivenih bakterija, koristite preljev na bazi jabučnog octa, što bi moglo pridonijeti neutralizaciji štetnih organizama", kaže.
Rizici jabučnog octa
Iako je jabučni ocat siguran za jelo, kiselina može nagristi vašu zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa, kaže dr. McDonald. Ovo je jedna negativna posljedica jabučnog octa kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati