Ovo su trikovi za rashlađivanje koje možete preuzeti od Španjolaca i Indijaca
VRUĆINE su svake godine sve nesnosnije, a najavljeni toplinski udar i temperaturni rast već nam stvaraju sveopću nervozu. Ako se pitate kako pobijediti vrućinu, neki ljudi imaju trikove koji bi vam mogli u tome pomoći.
Indijci navodno mažu po tijelu luk, a Španjolci jedu gazpacho tijekom dana da bi pomogli tijelu da lakše podnese nesnosne vrućine. Neki britanski stručnjaci su predložili da se ovakve metode isprobaju u Velikoj Britaniji, ali mogle bi poslužiti i kod nas, gdje će temperature krajem tjedna dosegnuti 39 stupnjeva Celzijusa, prema procjenama meteorologa.
Kako smo već rekli, jedan od savjeta koje španjolske zdravstvene vlasti izdaju kako bi pomogle ljudima da se ohlade je uživanje u jednom od nacionalnih jela tog naroda, gazpachu. Gazpacho je hladna juha od izmiksanog sirovog povrća. To je uobičajeno ljetno jelo u Španjolskoj jer je osvježavajuće i hladno.
Jesús Aguirre, šef zdravstva za Andaluziju, najjužniju španjolsku regiju, rekao je da gazpacho nudi upravo sve što je ljudima potrebno za sprječavanje toplotnog udara.
Glavni sastojci gazpacho juhe su rajčica, krastavci i paprika
Osim što svojim visokim udjelom vode rehidrira tijelo, gazpacho također sadrži visoke razine vitamina i minerala. Konzumacija gazpacha je godišnji zdravstveni savjet koji izdaju šefovi zdravstva u Andaluziji tijekom ljeta.
Drugi trik koji smo spomenuli, a za koji se vjeruje da pomaže podnošenju velikih vrućina je utrljavanje luka na kožu. Bizaran savjet došao je od profesora Russella Fostera, stručnjaka za spavanje sa Sveučilišta u Oxfordu. Rekao je za The Times: "U ruralnoj Indiji ljudi režu luk na pola i utrljavaju ga na kožu. To je nešto što biste mogli probati."
Neki sljedbenici Ayurvede, alternativne vrste indijske medicine, vjeruju da luk nanesen na tabane pomaže u ravnoteži tjelesne temperature i štiti tijelo od učinaka pretjeranih ljetnih vrućina. Međutim, nema znanstvenih dokaza da ovo djeluje.
Još jedan opći savjet za prevladavanje vrućine je jesti začinjenu hranu
Ljuti začini ključna su komponenta kuhinja iz nekih od najtoplijih zemalja svijeta. Unatoč tome što se čini kontraproduktivnim, vrlo pikantna jela zapravo vas rashlađuju.
Jako začinjena jela podižu unutarnju temperaturu tijela, odražavajući onu vanjsku. Stoga se znojite, a nakon što vaše tijelo iskoristi toplinu za isparavanje vlage, počinjete se hladiti, kako piše The Daily Mail.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati