Onkolozi tvrde da ove namirnice mogu povećati rizik od smrtonosne bolesti
![Onkolozi tvrde da ove namirnice mogu povećati rizik od smrtonosne bolesti](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/62fbe572-86cc-4d83-b646-77acc5dd4dc2.jpg?width=765&height=427)
PREHRANA igra ključnu ulogu u zdravlju probavnog sustava, a neke namirnice mogu povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva. Iako se ova bolest nekad smatrala problemom starijih osoba, broj slučajeva među mlađima stalno raste od 1990-ih. Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, rak debelog crijeva danas je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom među Amerikancima mlađima od 50 godina.
Kolorektalna kirurginja dr. Karen Zaghiyan na TikToku je podijelila popis pet namirnica koje mogu povećati rizik od raka debelog crijeva i objasnila zašto ih treba konzumirati s oprezom.
Crveno meso
Redovita konzumacija govedine, teletine, janjetine i svinjetine povezana je s povećanjem rizika od raka debelog crijeva za 18 posto. Rizik je još veći ako se meso priprema na roštilju ili otvorenom plamenu. "Dodatni rizik donosi i spaljeno meso", upozorava dr. Zaghiyan.
Prerađeno meso
Kobasice, hrenovke, slanina, šunke i suhomesnati proizvodi često sadrže konzervanse i aditive koji mogu povećati rizik od raka za 15 do 35 posto. "Što manje ih jedete, to bolje – ne postoji definirana sigurna količina", naglašava dr. Zaghiyan.
Gazirana i zaslađena pića
Pića s visokim udjelom fruktoznog sirupa i šećera povezana su s razvojem raka debelog crijeva. Studija iz 2021. godine otkrila je da osobe koje piju dva ili više zaslađenih napitaka dnevno imaju više nego dvostruko veći rizik od razvoja raka prije 50. godine.
Alkohol
Alkohol je treći najčešći uzrok raka koji se može spriječiti, odmah iza pušenja i pretilosti. "Ovaj rizik posebno je visok kod onih koji piju svakodnevno, ali zapravo ne postoji sigurna količina alkohola", upozorava dr. Zaghiyan. Alkohol uzrokuje oštećenja DNA, remeti hormone i smanjuje apsorpciju važnih nutrijenata.
Visoko prerađena hrana
Grickalice, gotova peciva i druga visoko prerađena hrana sadrže emulgatore, umjetne zaslađivače i aditive koji mogu povećati rizik od raka. "Rak je poput kronične rane koja ne može zacijeliti – a prehrana bogata visoko prerađenom hranom smanjuje sposobnost tijela da se oporavi", objašnjava onkolog dr. Timothy Yeatman za New York Post.
Promjene u prehrani mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji raka debelog crijeva. Ograničavanje unosa crvenog i prerađenog mesa, smanjenje konzumacije alkohola i zaslađenih pića te izbjegavanje visoko prerađene hrane mogu pomoći u smanjenju rizika.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati