Ljudi pokušavaju smršavjeti ispijanjem jabučnog octa. On ima tri skrivene opasnosti
NAKON što je objavljena libanonska studija koja tvrdi da jabučni ocat ipak pomaže pri skidanju kilograma, mnogi su se okrenuli ovoj pristupačnoj i lako dostupnoj namirnici.
Prema rezultatima istraživanja, ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom skinuli su osam kilograma u samo tri mjeseca nakon što su počeli piti dozu jabučnog octa od 15 mililitara prije doručka. Ipak, ovi rezultati nastali su na temelju malog uzorka od 120 ispitanika i u relativno kratkom razdoblju od 12 tjedana, pa još nije moguće procijeniti moguće dugoročne nuspojave ispijanja jabučnog octa. No, ono što znamo jest da jabučni ocat ima tri potencijalna zdravstvena rizika.
Oštećenje zuba
Jabučni ocat sadrži jabučnu kiselinu i octenu kiselinu čiji je prosječni pH između 2.5 i 3.0. To može oslabiti zubnu caklinu.
"Oslabljena caklina povećava vašu osjetljivost na karijes i može povećati osjetljivost zuba. Ljudi koji piju prekomjernu količinu nerazrijeđenog jabučnog octa mogu čak doživjeti oticanje ili opekline u ustima", navodi Elmsleigh House Dental Clinic.
Zato se ljudima savjetuje da razrijede ocat s vodom te da izbjegavaju ocat kao sredstvo za ispiranje usta.
Oštećenje kože i grla
Osim što može oštetiti zube, jabučni ocat može biti štetan i za kožu i grlo. Studija objavljena u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2015. godine zabilježila je slučaj 14-godišnje djevojčice koja je završila s kemijskom opeklinom nakon što je upotrijebila jabučni ocat kao "lijek" za uklanjanje neželjenih madeža s nosa.
Prema Healthlineu, pregled štetnih tekućina koje su djeca slučajno progutala, utvrdio je da je octena kiselina najčešća kiselina koja uzrokuje opekline u grlu.
Loša probava i nelagoda
WebMD napominje da neki ljudi mogu osjetiti probavne smetnje ili mučninu nakon uzimanja jabučnog octa. Stoga se preporučuje da ga ne pijete na prazan želudac te da prestanete s uzimanjem ako osjetite mučninu ili povraćate.
Medical News Today također upozorava da jabučni ocat može uzrokovati proljev.
"Jabučni ocat može uništiti neke vrste bakterija u crijevima koje su dobre za probavu. To bi moglo iritirati crijeva i dovesti do proljeva", naveli su liječnici.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati