Jeftino jelo iz konzerve može smanjiti kolesterol i zaštititi srce
PREMA istraživanjima, zapečeni grah ne samo da može pomoći u smanjenju kolesterola i zaštiti srca, već može pridonijeti i održavanju zdrave tjelesne težine te regulaciji razine šećera u krvi.
Nutricionisti preporučuju ovu namirnicu kao brz, zdrav i povoljan izbor. Dijetetičarka Helen Bond izjavila je za The Telegraph: "Zapečeni grah iz konzerve jako je dobar jer sadrži sve korisne hranjive tvari iz graha i umaka. Za brzi obrok, grah je jeftiniji i hranjiviji od drugih gotovih jela i brze hrane, koji su često puni soli i nezdravih masti."
Primjerice, jedna porcija zapečenog graha (oko pola limenke) sadrži otprilike 168 kalorija te je istovremeno bogat izvor proteina i vlakana. Naime, vlakna su ključna za zdravlje probave i srca. Bond ističe kako pola limenke graha osigurava čak 8 grama vlakana, što je 27% dnevno preporučenog unosa.
Dijetetičarka Nichola Ludlam-Raine, također registrirana dijetetičarka, dodaje: "Vlakna ne samo da podržavaju zdravu probavu već pomažu regulirati razinu šećera u krvi i stvaraju osjećaj sitosti, što može olakšati kontrolu tjelesne težine. Osim toga, određena topiva vlakna, poput onih u grahu, zobi i ječmu, stvaraju gelastu tvar u probavnom sustavu koja usporava apsorpciju šećera i masti, uključujući kolesterol."
Jedna studija objavljena 2007. u časopisu Nutrition Research pokazala je da konzumacija jedne šalice zapečenog graha dnevno tijekom osam tjedana može značajno smanjiti razinu ukupnog kolesterola u krvi kod osoba s visokim kolesterolom. Autori studije zaključili su da vegetarijanska verzija zapečenog graha može biti korisna za osobe koje žele regulirati kolesterol.
Prednosti rajčice u umaku
Osim graha, rajčica iz umaka ima svoje prednosti. Ludlam-Raine ističe kako vitamin C iz rajčice olakšava apsorpciju željeza, što je ključno za transport kisika u krvi. Osim toga, rajčica je bogata likopenom, karotenoidom koji štiti srce, kožu, a potencijalno i od dijabetesa te određenih vrsta raka.
Stručnjaci savjetuju da birate verzije graha bez dodane soli i šećera. Iako zapečeni grah spada u ultraprerađenu hranu zbog dodataka poput modificiranog kukuruznog škroba, Ludlam-Raine objašnjava da ga nutritivni benefiti, poput visokog sadržaja vlakana i biljnih proteina, čine opcijom koju ne treba izbjegavati. Savjetuje se biranje graha s jednostavnim popisom sastojaka, bez umjetnih konzervansa, bojila i aroma.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati