Četiri namirnice protiv upale koje biste trebali češće jesti, prema liječniku
PREMA stručnjacima nije tajna da neke namirnice doista mogu potaknuti upalu u našem tijelu, uzrokujući probleme poput kronične boli, umora, pa čak i povećanog rizika od određenih bolesti. Prerađene grickalice, slatke poslastice i hrana prepuna nezdravih masnoća često su glavni krivci.
No, srećom, postoji i nekoliko jednostavnih protuupalnih namirnica koje mogu doprinijeti smanjenju upale i ojačati naš imunološki sustav. Liječnik, dr. Tez Pratap Singh, i dijetetičar, Jesse Feder, otkrili su četiri takve namirnice.
1. Losos
Losos je poznat po svojim prednostima u borbi protiv upala i pomoći u mršavljenju. Bogat omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA i DHA, losos posjeduje moćna protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti upalu u cijelom tijelu. To ne samo da ublažava simptome kroničnih bolesti, već i podržava opće dobro. Štoviše, visok sadržaj proteina u lososu potiče osjećaj sitosti i pomaže u regulaciji apetita, što ga čini izvrsnim izborom za mršavljenje.
"Riba, poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju moćna protuupalna svojstva. Mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i potencijalno spriječiti debljanje poboljšavajući osjetljivost na inzulin", kaže dr. Singh za SheFinds.
2. Lisnato povrće
Lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, poznato je po svojim snažnim protuupalnim svojstvima zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa, vitamina i minerala. Te hranjive tvari pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu, čime se smanjuje upala koja je često povezana s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa.
Osim toga, zeleno lisnato povrće ima malo kalorija i prepuno je vlakana, što ga čini izvrsnim izborom za mršavljenje.
"Špinat, kelj i blitva izvrsni su izvori vitamina, minerala i fitonutrijenata. Mogu smanjiti upalu i podržati mršavljenje nudeći niskokalorične opcije bogate hranjivim tvarima", napominje dr. Singh.
3. Borovnice
Prepune antioksidansa, borovnice pružaju protuupalna svojstva koja mogu koristiti različitim aspektima našeg blagostanja.
"Borovnice su jedno od voća koje sadrži najviše antioksidansa, a također je prepuno vlaknima i drugim hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, A, K, kalij i mangan. Visoka količina antioksidansa odlična je za borbu protiv upala u cijelom tijelu, uključujući i vaš mozak i srce", ističe Feder.
Dodaje i kako je obilje vlakana izvrsno za poticanje bolje probave i apsorpciju hranjivih tvari ključnih za cjelokupno zdravlje. Osim toga, niz vitamina i minerala igra ključnu ulogu u optimizaciji različitih tjelesnih funkcija, posebno onih povezanih sa zdravljem mozga i srca.
4. Grčki jogurt
Prepun proteina, grčki jogurt pomaže u održavanju i obnavljanju mišića. Osim toga, probiotici koji se nalaze u grčkom jogurtu doprinose zdravijem probavnom sustavu, promiču zdravlje crijeva i apsorpciju hranjivih tvari.
"Grčki jogurt je pun protuupalnih svojstava zbog velike količine probiotika ili zdravih bakterija. Te bakterije mogu pomoći optimizirati zdravlje crijeva, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih tvari, te zdravlje mozga i srca. Osim toga, grčki jogurt je izvrstan izvor proteina koji je neophodan za održavanje čistog mišićnog tkiva", zaključio je Feder.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati