Bijelo ili tamno pileće meso? Dijetetičari otkrivaju što je zdravije
ČESTO se raspravlja o tome je li bijelo pileće meso uistinu toliko zdravije od tamnog. Kako donosi Eat This, skupina stručnjaka odlučila je saznati je li to točno te usput otkriti koje su prednosti i nedostaci bijelog, a koje tamnog pilećeg mesa.
Je li bijelo meso zdravije?
Točna je tvrdnja da bijelo pileće meso ima nešto manje kalorija i manje masti od tamnijeg pilećeg mesa. Na primjer, u jednom pilećem batku bez kože nalazi se oko sedam grama masti i dva grama zasićene masti, u usporedbi s manje od tri grama masti i manje od jednog grama zasićene masti u pilećim prsima bez kože. Međutim, dijetetičari naglašavaju kako masnoća i kalorije nisu uvijek loša stvar.
"Ako morate paziti na unos zasićenih masti, bijelo meso najvjerojatnije je bolji izbor za vas'', savjetuje dijetetičarka Lauren Manaker. U slučaju da pazite na unos masnoća, važno je voditi računa i o tome kako pripremate bijelo pileće meso. Ako ga pohate ili pržite u ulju, sadržaj masti će se dodatno povećati. Želite li zadržati manji udio masti, dijetetičarka savjetuje kako je u tome slučaju bijelo meso pilećih prsa bolje peći na žaru ili u pećnici.
Tamno pileće meso ima svojih prednosti
Iako bijelo pileće meso općenito sadrži manje kalorija i masnoća, ne smijemo ignorirati ni tamno. Naime, komadi pilećeg mesa poput batka i zabatka imaju više određenih vitamina i hranjivih tvari.
''Dokazano je kako tamno meso ima više željeza, cinka, selena i vitamina B. Osim toga, ono je mnogo bolja opcija za ljude koji pokušavaju povećati unos željeza, a tamno meso također može sadržavati više cinka, minerala koji pomaže u održavanju imunološkog zdravlja'', rekla je dijetetičarka Amy Goodson.
Obje vrste imaju svoje prednosti
Iz ovoga možemo zaključiti da i bijelo i tamno pileće meso imaju svojih prednosti, ali i nedostataka. Dok bijelo meso nudi manje masnoće, tamno meso može ponuditi više hranjivih tvari. Sve ovisi o tome što vašem organizmu treba. Ipak, postoji jedna stvar koju biste trebali izbjegavati. Naime, dr. Goodson napominje kako bismo trebali obratiti pozornost na to jedemo li kožicu na piletini ili ne.
''Bijelo se meso obično uzima s prsa, odakle ljudi obično skidaju kožu. Tamno se meso nalazi u bacima, zabacima i krilcima, a ti dijelovi obično imaju manje mesa i ljudi će vjerojatnije pojesti i kožu'', rekla je Goodson koja napominje kako je koža mnogo masnija i sadrži više kalorija.
''Mnogi ljudi ne razmišljaju puno o koži piletine, ali ona je prvenstveno masna, većim dijelom zasićena, što dodaje značajne kalorije nemasnim proteinima'', dodaje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati