Proizvodnja jagoda je skrivena prilika za hrvatske poljoprivrednike
Foto: Agrofructus
"IAKO AgroFructus posljednjih nekoliko godina povećava proizvodnju i otkup, pogled na sliku ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj pokazuje da je, u odnosu na 2014. proizvodnja pala te da je u odnosu na rekordnu 2013. čak upola manja", kaže predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević, kojije jedan od najvećih otkupljivača voća u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj se proizvede oko 2.500 tona jagoda a rekordne 2013. godine, prema podacima HGK, proizvedeno je 4800 tona jagoda.
Matijević kaže da u proizvodnji jagoda leži golem potencijal. Posljednje dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanio mraz i dugotrajni kišni periodi. Sve su to izazovi za proizvođače koji se suočavaju s propadanjem nasada, ali će se uskoro suočavati i s njihovim bolestima i financijskim gubicima, ukoliko ih ne zaštite.
Matijević: Uzgoj jagoda je prilika za brdsko-planinska područja
Naime, jagode u kontroliranim uvjetima (plastenicima) puno manje stradavaju od nepovoljnih vremenskih uvjeta, poučenim prošlim iskustvima budućnost je upravo u takvoj proizvodnji, na otvorenom je preveliki rizik.
Prostor za povećanje proizvodnje nalazi se u produženju sezone proizvodnje, a time i potrošnje.
"Jagoda je radno intenzivna i kao takva značajno doprinosi (samo)zapošljavanju. Produženje sezone može se raditi na način da poslije Doline Neretve i Slavonije, pokrenemo proizvodnju u brdsko-planinskim područjima, jer klimatski je to zadovoljavajuće područje, a treba naglasiti da bi to imalo strašan utjecaj na taj dio RH u smislu (ne)migracije“ ističe Matijević.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati