Gastroenterolog: Ako želite bolje zdravlje crijeva, jedite tri namirnice
![Gastroenterolog: Ako želite bolje zdravlje crijeva, jedite tri namirnice](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/2fafccb4-d44e-4a95-be73-107ff44d119c.jpg?width=765&height=427)
PROBAVNI sustav, uključujući crijeva, jetru i žučni mjehur, igra ključnu ulogu u probavi, detoksikaciji i cjelokupnom zdravlju. No, loša prehrana i nezdrave životne navike mogu usporiti probavu, dovesti do nakupljanja toksina i izazvati razne tegobe. Srećom, konzumacija nutritivno bogatih namirnica može podržati optimalnu funkciju ovih organa.
Hrana bogata vlaknima poboljšava zdravlje crijeva, antioksidansi potiču detoksikaciju jetre, a određeni nutrijenti podržavaju funkciju žučnog mjehura. Pravilna prehrana može pomoći u sprječavanju problema poput nadutosti, usporenog metabolizma i žučnih kamenaca.
Gastroenterolog dr. Joseph Salhab podijelio je nekoliko supernamirnica koje redovito uključuje u svoju prehranu, kako bi održao zdravlje crijeva, jetre i žučnog mjehura.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima koja potiču zdravu probavu i podržavaju korisne crijevne bakterije. Njegova protuupalna svojstva smanjuju nadutost i poboljšavaju funkciju probavnog sustava.
"Avokado sadrži iznenađujuću količinu vlakana te djeluje kao prirodni prebiotik, što ga čini jednom od ključnih namirnica za zdravlje jetre i debelog crijeva", rekao je dr. Salhab u videu.
Voće s korom
Kora voća bogata je vlaknima, posebno netopivim vlaknima, koja pomažu u regulaciji probave, sprječavaju zatvor i hrane korisne bakterije u crijevima. Dr. Salhab preporučuje konzumaciju voća poput kivija, krušaka i jabuka s korom. Posebno ističe jabuke, koje imaju "snažan zaštitni učinak na jetru", a uz dodatak cimeta postaju ukusan i zdrav međuobrok.
Mješavina orašastih plodova
Orašasti plodovi bogati su vitaminom E, ključnim za zdravlje jetre, a također podržavaju i rad mozga. Dr. Salhab napominje da ljudi koji češće konzumiraju orašaste plodove mogu imati manji rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, kožica orašastih plodova sadrži prebiotička vlakna i polifenole, dok antioksidansi poput flavonoida i vitamina E štite stanice jetre od oksidativnog stresa i potiču detoksikaciju.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati