Dvije popularne vrste hrane koje štete zdravlju crijeva, prema dijetetičarima
PRAVILNA prehrana vrlo je važna za optimalno zdravlje crijeva. Dok neke namirnice doprinose zdravlju crijeva, druge mogu naštetiti probavi, uzrokujući nadutost, probavne smetnje i upalu.
Osim toga, hrana koja izaziva upale, često bogata rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i prerađenim sastojcima, može negativno utjecati na zdravlje crijeva. Ako se redovito konzumira, takva hrana može izazvati upalu u probavnom traktu, što dovodi do nelagode, nadutosti i neravnoteže u našem crijevnom mikrobiomu.
S vremenom ta upala može doprinijeti ozbiljnijim probavnim problemima, uključujući kronična gastrointestinalna stanja. Dijetetičarka i nutricionistica Lisa Richards te dijetetičarka Abby Grimm upozorile su na dvije takve vrste hrane.
1. Žitarice s umjetnim zaslađivačima
Umjetni zaslađivači, koji se često dodaju hrani radi poboljšanja okusa, mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do nepovoljnog sastava mikrobioma. Osim toga, ta popularna hrana za doručak često sadrži druge aditive, konzervanse i prerađene sastojke koji mogu pridonijeti upali.
"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, visokim udjelom šećera i malo hranjivih tvari, već često sadrže šećer, umjetna sladila i šećerne alkohole kao što je eritritol, koji mogu poremetiti rad crijeva. Šećerni alkoholi povlače vodu u probavni sustav, uzrokujući neugodne simptome poput nadutosti, rijetke stolice, plinova i grčeva u želucu. Također mogu promijeniti sastav dobrih i loših bakterija u mikrobiomu", upozorava Grimm za SheFinds.
2. Kupljene poslastice
Razne kupljene poslastice, uključujući kolače, peciva i slično, obično imaju niske razine prehrambenih vlakana koja su ključna za zdravu probavu i održavanje uravnotežene crijevne mikrobiote. Prehrana s niskim udjelom vlakana može usporiti probavu i dovesti do zatvora, a također uskraćuje korisnim crijevnim bakterijama gorivo koje im je potrebno za razvoj.
"Razne kupljene poslastice su upalne i štetne za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna", zaključuje Richards.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati