Dijetetičari: Hrana broj jedan koju treba ograničiti za smanjenje rizika od demencije
VIŠE od 55 milijuna ljudi diljem svijeta ima demenciju, a Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, sa 60 do 70 posto slučajeva, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Alzheimerova bolest je progresivni poremećaj koji uzrokuje odumiranje moždanih stanica. To dovodi do kontinuiranog pada pamćenja, vještina razmišljanja, komunikacije i sposobnosti obavljanja različitih zadataka. Nažalost, kako bolest napreduje, obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje otežano.
Nekoliko čimbenika može povećati rizik od razvoja demencije, osobito Alzheimerove bolesti, a neki su potpuno izvan naše kontrole. Ipak, prehrana je jedan čimbenik koji možemo imati pod kontrolom.
Konzumiranje previše dodanog šećera udvostručuje rizik od demencije
"Neke od najboljih namirnica za zdravlje mozga su borovnice, bogate antioksidansima, zelena salata zbog vitamina B, losos zbog protuupalnih masnih kiselina, crni grah bogat vlaknima i orasi", kaže dijetetičarka Maggie Moon za EatingWell.
Poduzimanje koraka za smanjenje rizika od demencije jedan je pozitivan korak za zdravlje mozga. Iako ne postoji nijedna hrana koja može uzrokovati demenciju, slatkiši su na vrhu popisa namirnica koje bismo trebali ograničiti u prehrani zdravoj za mozak.
"Slatkiši nisu prijatelji vašeg mozga", kaže Moon. Istaknula je studiju koja je otkrila da konzumiranje previše dodanog šećera više nego udvostručuje rizik od demencije.
"To uključuje dodani šećer iz bombona, kao i iz drugih slatkiša i gaziranih pića", dodala je. Istraživači misle da su visoka razina šećera u krvi i inzulina faktori rizika za Alzheimerovu bolest jer se inzulinska rezistencija također može pojaviti u mozgu, što može utjecati na pamćenje.
Konzumacija 10 grama šećera dnevno povećava rizik od Alzheimerove bolesti
U svakom slučaju, sve se može jesti umjereno u zdravom uravnoteženom planu prehrane.
"Iako je dobro s vremena na vrijeme, istraživanja su otkrila da prehrana koja je stalno bogata rafiniranim šećerom može povećati nakupljanje amiloidnog plaka u mozgu. Ti plakovi ometaju komunikacijski sustav u mozgu, a znanstvenici su otkrili da ljudi s Alzheimerovom bolešću imaju više takvih plakova", navodi dijetetičarka Laura M. Ali.
Također, dodaje da je jedno istraživanje pokazalo da je svakih deset grama šećera koji se konzumiraju dnevno (ekvivalentno 2.5 žličice šećera ili osam gumenih bombona) povezano s 1.3 do 1.4 posto povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati