Liječnici otkrivaju 6 namirnica koje smanjuju rizik od dijabetesa, raka i demencije
PREHRANA je vrlo važna za naše cjelokupno zdravlje. Osim toga, neke namirnice čak mogu smanjiti rizik od različitih bolesti, pokazuju istraživanja. Stručnjaci s Harvard School of Public Health otkrili su nekoliko namirnica koje imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od razvoja kronične upale, dijabetesa, raka ili demencije.
"Mnoge bolesti koje nas muče, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, artritis, depresiju i Alzheimerovu bolest, povezane su s kroničnom upalom", rekao je internist i profesor nutricionizma i epidemiologije s Harvarda Howard E. LeWine za The Mirror.
Prava protuupalna hrana može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema
Epidemiolog i profesor nutricionizma i medicine na Harvardu, dr. Frank Hu, istaknuo je nalaze iz eksperimentalnih studija koje su pokazale da određene namirnice mogu riješiti upalu.
Objasnio je da te namirnice mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje i "ukupnu kvalitetu života".
"Prava protuupalna hrana može smanjiti rizik od bolesti. Ipak, dosljedno biranje pogrešne može ubrzati proces upalne bolesti. Osim toga, neke od namirnica koje se povezuju s povećanim rizikom za kronične bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca, također su povezane s upalom", objasnio je.
Dakle, stručnjaci su istaknuli sljedećih šest namirnica koje mogu smanjiti rizik od kronične upale, dijabetesa, raka ili demencije.
- Rajčice.
- Maslinovo ulje.
- Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i raštike.
- Orašasti plodovi, poput badema i oraha.
- Masna riba, primjerice, losos, skuša, tuna i sardine.
- Voće kao što su jagode, borovnice, trešnje i naranče.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati