Jutarnjoj kavi dodajte ova dva sastojka, metabolizam će vam biti zahvalan
![Jutarnjoj kavi dodajte ova dva sastojka, metabolizam će vam biti zahvalan](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/179b390c-f6db-4fe4-90fb-20b460147e31.jpg?width=765&height=402)
KAVA je omiljeni napitak u kojem uživaju mnogi diljem svijeta. Njome se započinje dan, a ispija se i nakon ručka. Osim što će nas razbuditi, kava može i potaknuti metabolizam, ali samo ako joj se dodaju dva začina.
Cimet
Cimet je svestran začin. Njegove aromatične note mogu popraviti okus kave, a studije su pokazale i da je koristan za povećanje osjetljivosti na inzulin i poboljšanje razine šećera u krvi i kolesterola, koji su ključni za mršavljenje i cjelokupno zdravlje.
"Cimet može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućujući tijelu da učinkovitije regulira razinu šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti vjerojatnost skladištenja masti i pospješiti glukoze za energiju. Dodatno, cimet ima termogeni učinak, što znači da može povećati vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje topline u tijelu nakon konzumiranja", pojasnila je nutricionistica Lisa Richards.
Kurkuma
Kurkuma sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji je bio predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u poticanju metabolizma.
Dijetetičarka Sheri Berger pojašnjava: "Kurkuma sadrži spoj kurkumin koji je povezan s poboljšanim opsegom struka, indeksom tjelesne mase (BMI) te tjelesne težine."
Za bolju apsorpciju kurkumina, ključno je dodati i mrvicu crnog papra. Prema nekim istraživanjima, dodavanje crnog papra kurkumi može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2000 posto, piše She Finds.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
![](/Content/img/eu/funded-by.jpg)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati